Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Konststråk invigt i nominerad park

Nu finns ett nytt konstverk i Paradisparken, som kan upplevas både på plats och genom en digital konstvandring.

Statens Konstråd och ”Första gången-steget vidare” har möjliggjort för fler kommuner och regioner att komma igång och ta steget vidare i sitt arbete med offentlig konst. Så även i Borlänge.

– Arbetet har dels handlat om att ta fram rutiner för den offentliga konsten, dels genom ett konkret genomförande av två olika offentliga konstprojekt, där den första delen av två nu står färdig i Paradisparken, säger Johanna Carlsson, vid kulturenheten i Borlänge kommun.

Den konstnärliga gestaltningen består av 13 skulpturer gjutna i aluminium längs gång- och cykelstråket som går mellan Högskolan Dalarna, Maserhallen, Paradisparken och sportfältet.

– Konstverket knyter ihop viktiga knutpunkter i Borlänge på ett naturligt sätt och gör att promenadstråket blir både finare och trevligare. Att konsten också kan upplevas utomhus och digitalt är positivt i dessa tider med coronapandemin, säger Maslah Omar (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Paradisparken nominerad till Planpriset

Bygget i Paradisparken startade år 2016 och sista etappen blir klar i början av 2021. Parkens utformning har en tydlig inriktning på hållbarhet ett innehåll som lockar till möten, med allt från sport och lek till odling, insektsparadis, en variation av växter och hållbara material. Nu är Paradisparken nominerad till Planpriset, som delas ut av Sveriges Arkitekter. Priset går till en kommun för ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga. Vinnaren avslöjas den 25 mars 2021.

Planpriset- Sveriges Arkitekter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konstnärens ord om ”Draperad poesi”

Roland Persson beskriver verket:

”Det är ett konstverk av ett antal avgjutna och målade textilier som är draperade i olika former. Inspiration och färgval kommer från platsen med dess invånare i nuet och historien. Här blandas trasmattor, filtar, textil, spets och broderi som utrycker olika stilar och tidsperioder. Poemen kommer från ett antal poeter boende i området vars texter bitvis är invävda i textilierna. Dynamiken av färg, form och berättande är tänkt att konstnärligt aktivera och binda ihop konststråket i Paradisparken.

Konststråk i Paradisparken Öppnas i nytt fönster.