Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Kollage på två kvinnor

Foto: Josefine Laul och privat

Kulturprofiler får dela på årets kulturstipendium

Singer songwritern Moonica Mac och konstnären Nora Tysklind tilldelas 2021 års kulturstipendium.

– Det känns fantastiskt roligt att kunna dela ut kulturstipendiet till två så duktiga kulturprofiler. De har båda visat att de har stor potential och kan ta det där extra steget i sin utveckling. Nora studerar på konsthögskolan i Göteborg och Lisa ska vara med i ”Så mycket bättre”. De är båda värdiga vinnare och bär stadens kultur på sina axlar, säger Maslah Omar (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Moonica Mac

Moonica Mac, eller Lisa Brolander som hon egentligen heter växte upp i Torsång, Borlänge. 2019 släppte hon det hyllade debutalbumet ”Stark och sårbar”. Sedan dess har hon hunnit turnera tillsammans med Miss Li och nyligen släpptes singeln ”Det stora röda huset” med Benjamin Ingrosso. I dagarna blev det också klart att hon kommer medverka i årets version av ”Så mycket bättre” på TV4.

Artistnamnet Moonica Mac är en kombination av Monica Zetterlund och Fleetwood Mac och kom till när hon skulle försöka beskriva sitt sound.

Nora Tysklind

Nora Tysklind har vuxit upp och varit bosatt nästan hela sitt liv i Borlänge. Nora inspireras av naturen och växtlighet, vilket är återkommande teman i hennes måleri. Sedan hösten 2020 har hon studerat på konsthögskolan HDK-Valand i Göteborg.

Nora har ställt ut sina verk på ”Vårsalong för ung konst” i Falun, sålt prints av sina verk i Kafé Nyfikets hantverksbutik, deltagit i utsmyckningsgruppen för Peace and Love-festivalen och haft en utställning på Café Peace and Love.

Motiveringar

Kulturstipendiet delas ut varje år där pristagaren/pristagarna utses av kultur- och fritidsnämnden. Priset på 30 000 kronor delas i år lika mellan Moonica Mac och Nora Tysklind.

Motivering Moonica Mac/Lisa Brolander:

”Kultur- och fritidsnämnden är mycket glada över att få dela ut årets kulturstipendium till Moonica Mac, som med sina finstämda melodier, fantastiska texter, och en röst som träffar rakt i hjärtat, berikar Sveriges musikliv på ett imponerande sätt. Kultur- och fritidsnämnden lyckönskar och hoppas få höra mycket mer av Moonica Mac i framtiden.”

Motivering Nora Tysklind:

”Nämnden hoppas att stipendiet kan uppmuntra Nora att fortsätta utvecklas inom det konstnärliga fältet då hon uppvisat stor talang inom detta område. Kultur- och fritidsnämnden lyckönskar och ser fram emot att följa Noras fortsatta väg mot en framtid som konstnär och designer.”