Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Översiktsvy över Sveatorget i Borlänge

Borlänges miljöarbete topp 25 i landet

Nu har årets ranking för miljöbästa kommun släppts. Bland Sveriges 290 kommuner kommer Borlänge på plats 22 och kniper förstaplatsen i Dalarna i år igen.

– Det är jätteroligt att se att vi fortsätter klättra på rankingen. Det blir som ett kvitto för oss att de satsningar vi gör för miljön faktiskt gör skillnad, säger Elina Brodén (MP), ordförande miljönämnden.

Borlänge bäst i Dalarna

För trettonde året i rad presenterar medie- och kunskapsföretaget Aktuell Hållbarhet miljöranking av Sveriges kommuner. I rankningen mäts hur kommunerna arbetar med allt från transporter till klimatfrågor och naturvård . Borlänge hamnar på plats 22 vilket är 17 platser bättre än 2020. Precis som förra året är också Borlänge kommun bästa miljökommunen i Dalarna.

Ny miljöstrategi

– Det viktigaste är såklart inte att hamna högst upp på en lista utan att faktiskt genomföra åtgärder som gör skillnad för miljön, klimatet och för våra Borlängebor. Vi har precis tagit fram en ny miljöstrategi som jag skulle säga är den största satsningen som någonsin gjorts för miljön i kommunens historia, säger Elina Brodén (MP), ordförande miljönämnden.

Borlänge kommuns nya miljöstrategi presenterades i april 2021 och innehåller mål fram till 2030 och en plan för hur målen ska nås. Strategin utgår från att klimatutsläppen måste hållas inom det utrymme som kommunen har kvar att släppa ut för att nå Parisavtalet.

Mål för en ännu bättre miljö i Borlänge

Några exempel på åtgärder är bland annat att det ska finnas fler solceller i hela kommunen, Borlänge ska bli mer cykelvänligt, soporna ska minska med hälften jämfört med idag och det ska finnas fler naturreservat.

– Vi har högt uppsatta mål i kommunens miljöstrategi för en ännu bättre miljö i Borlänge. Alla globala miljöproblem skapas lokalt och har lokala effekter. De behöver hanteras här, precis som i alla andra kommuner världen över. Borlänge behöver vara en del av lösningen till en hållbar värld, säger Elina Brodén (MP), ordförande miljönämnden.

Kvinna står bredvid cykel på en lång gata

"Det känns jättekul att vi klättrat 17 placeringar sedan förra året", säger Elina Brodén (MP), ordförande miljönämnden.

Borlänge rankad som nummer 22

Borlänge kommun hamnar på plats 22 av 290 i årets kommunrankning. En förbättring jämfört med plats 39 i förra årets rankning.

Placering i kommungrupp: 12 av 108 större städer och kommuner nära större stad.

Länsplacering: 1 av 15 i Dalarnas län.

Poäng: 33,8 av totalt 53 poäng


Källa: Aktuell Hållbarhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.