Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

”Vi vill att Borlängeborna ska hänga med ut”

Fredagsmys över öppen eld, bastubad i Gyllbergen eller sagovandring i Islingbyholen. Borlänges första friluftsvecka bjuder på ett välfyllt och corona-anpassat program.

– Friluftsveckan är till för att inspirera och sprida information om allt som går att göra ute i naturen och få fler människor att upptäcka alla fantastiska naturmiljöer vi faktiskt har i Borlänge, säger Matilda Elgerud biolog i Borlänge kommun.

Den 17-23 maj ordnas den första friluftsveckan i Borlänge.

Hyr tält eller kanot gratis

På grund av pandemin är aktiviteterna utformade för att göras på egen hand eller med en vän. Tipspaddling på Tunaån, sagovandring i Islingbyholen och friluftsbingo är några av aktiviteterna som finns i det fullspäckade programmet.

– Vi tipsar också om olika områden där man kan grilla, vandra, basta, cykla och ta sig fram med rullstol eller barnvagn. Vi hoppas att alla kan hitta något de lockas av i programmet. Alla aktiviteter är självklart gratis och man kan också låna tält och kanot gratis, säger Jakob Wallin, biolog i Borlänge kommun.

– Mitt bästa tips är friluftsbingon. Det är en kul utmaning för hela familjen och den innehåller många roliga aktiviteter, säger Matilda Elgerud biolog.

"Man kan göra allt ute"

2021 är också friluftslivets år och förhoppningen är att friluftsveckan bara ska vara startskottet för Borlängeborna.

– Vi vill att Borlängeborna ska hänga med ut och inte bara under en vecka. De flesta aktiviteterna går dessutom att göra under hela sommaren, säger Jakob Wallin biolog.

Programmet har skickats ut till samtliga hushåll i Borlänge men finns också att läsa, ladda ner och skriva ut på borlange.se.  Öppnas i nytt fönster.I det tryckta programmet finns också tips på hur man ska göra för att göra sitt friluftsliv säkrare för sig själv och andra.

– Forskning visar att vi mår bra av att vara ute i naturmiljöer och under pandemin har vi sett att människor verkligen vill vara ute. Så det är perfekt timing och man kan verkligen göra allt ute, bara fantasin sätter gränserna, säger Matilda Elgerud, biolog.

Friluftsveckan 17-23 maj 2021