Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

”Vi har förberett oss på den här situationen”

Kvarnsvedens Pappersbruk stängs ned, det meddelar Stora Enso. Borlänge kommun hade hoppats på en annan utgång, men har i väntan på besked tagit fram en plan för att möta den omställning som nu väntar.

– Det är en epok som går i graven och det är djupt beklagligt att Kvarnsvedens Pappersbruk inte längre kommer vara en del av Borlänges industrinäring. På en dag som denna tänker vi förstås extra mycket på de medarbetare och underleverantörer som direkt berörs och vi ska göra vårt yttersta för hjälpa till i den omställning som nu krävs, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Förberedelse för att hantera konsekvenserna

Det var i april 2021 som Stora Enso meddelade att de planerade att lägga ner Kvarnsvedens Pappersbruk. Kommunstyrelsen gav omgående Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande och kommundirektör Åsa Granat i uppdrag att ta fram en handlingsplan för att hantera konsekvenserna av en eventuell nedläggning.

Åtgärderna som tagits fram innehåller bland annat aktiviteter för arbetssökande, förberedelser för förfrågningar om nyetablering på platsen och arbete med branschens utveckling på sikt.

– Vi har förberett oss på den här situationen, även om det största ansvaret förstås ligger hos Stora Enso. Tillsammans med många engagerade aktörer måste vi fortsätta arbeta hårt för en bra framtid för anställda, underleverantörer och för Borlänge som stad, säger Åsa Granat, kommundirektör.

”Vi börjar verkligen inte från noll”

Samtidigt som kommunen ser allvarligt på situationen, finns också en trygghet i att Borlänge har många fördelaktiga förutsättningar.

– Det är inte första gången Borlänge står inför en utmaning och vi är vana vid att kavla upp ärmarna och jobba hårt för att hitta nya vägar. Och vi börjar verkligen inte från noll, Borlänge är och kommer också fortsatt vara en expansiv industristad. Vi har dessutom ett starkt näringsliv, med verksamheter inom områdena bland annat handel, IT, teknik, transport och kreativa näringar, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Planerade åtgärder, några exempel

  • Fortsatt samarbete med Stora Enso för att hitta framtida affärsmöjligheter för anläggningen/området.
  • Förberedelser för snabba och smidiga tillståndsprocesser vid förfrågningar om nyetablering.
  • Aktivitetsprogram för arbetssökande.
  • Arbete för att möjliggöra utökade yrkesutbildningsprogram för vuxna.
  • Fortsatta dialoger med underleverantörer.
  • Fortsatt process tillsammans med myndigheter, regeringen och andra aktörer som har erfarenheter av liknande processer.
  • Fortsatt arbete med handlingsplan med konkreta åtgärder.