Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Vimpel för bi-vänliga trädgårdar.

"Vi älskar Borlänges bin"

Ha blommande växter, låt bli att klippa en del av gräsmattan och gör ett bi-hotell. Nu vill Borlänge kommun väcka Borlängebornas bi-intresse.

– Vi vill skapa riktigt bra förutsättningar för vilda bin i Borlänge och det är inget kommunen kan åstadkomma på egen hand. Vi vill visa att alla kan göra skillnad i sin egen trädgård. Satsa på massor av blommande växter, låt bli att klippa en del av gräsmattan och hoppa över alla bekämpningsmedel i trädgården. Man kan också göra eller köpa ett bi-hotell, säger Jakob Wallin, biolog i Borlänge kommun.

Alla kan göra en insats

Med start i sommar börjar satsningen ”Vi älskar Borlänges bin”. Syftet är att uppmärksamma Borlängeborna på hur viktiga vilda bin är och att alla kan göra en insats.

– Vi har tagit fram en folder om vilka bin som finns i Borlänge och hur man kan hjälpa dem att få mat. Foldern kan laddas ner från webbsidan eller hämtas i stadshuset, säger Matilda Elgerud, biolog Borlänge kommun.

Genom att informera på webben, vara aktiva i sociala medier och dela med sig av material som bland annat finns att hämta i stadshusets reception hoppas kommunen på att väcka Borlängebornas bi-intresse.

– I receptionen i stadshuset och på Borlänge Energi kommer det dessutom att finnas en snygg vimpel att ta hem och sätta i sin bi-vänliga trädgård. Sedan vill jag passa på att tipsa om att följa oss på Instagram. Där kommer vi under hela sommaren lägga upp inspiration, filmer, intervjuer och tips. Vi vill också uppmana Borlängeborna att använda hashtaggen #vialskarborlangesbin och dela med sig av sina egna projekt, säger Matilda Elgerud, biolog Borlänge kommun.

En av Sveriges bi-vänligaste kommuner

Borlänge kommun har under flera år arbetat med åtgärder för att gynna vilda bin och i år hamnade Borlänge på en fjärde plats när Naturskyddsföreningen rankade Sveriges bi-vänligaste kommuner.

Bland annat samarbetar kommunen med Borlänge Energi och flera företag för att omvandla gräsytor till blommande ängsmarker, insektshotell skapas där bin och andra insekter kan bo och bilda familj och det satsas på ekologisk mat i förskolor, skolor och äldreboenden.

– Vilda bin och andra insekter minskar både i Sverige och globalt. Det är ett allvarligt problem, bland annat eftersom bin är våra viktigaste pollinatörer. En tredjedel av den mat vi äter finns tack vare pollinerande insekter. Därför är den här satsningen viktig och vi hoppas verkligen att den ska ge resultat för våra bin, säger Matilda Elgerud, biolog i Borlänge kommun.

Bi-vänliga Instagramkonton

@borlangenatur och @borlangeenergi


Tillsammans skapar vi Sveriges bi-vänligaste kommun

I stadshusets reception och hos Borlänge Energi kan den som vill hämta material om Borlänges bin. Där finns också vimplar att ta hem och sätta i sin bi-vänliga trädgård.

Läs mer om Borlänges bin Öppnas i nytt fönster.