Borlänge kommun

Silvermedalj för hållbar skolmat

White Guide utser varje år Sveriges bästa offentliga måltider. Borlänge kommun var återigen nominerad i kategorin "Årets Hållbara Skolmatskommun" och försvarade silvermedaljen med en fin andraplats.

För andra året i rad når Borlänge kommun en topplacering som ”Årets Hållbara Skolmatskommun”.

– Det är roligt och hedrande att än en gång få en riktigt bra placering för Borlänge kommun, säger Linda Stenbäck, kostplanerare.

Placeringen är ett kvitto på ett aktivt och långsiktigt arbete med ekologisk hållbarhet inom kost- och lokalservice.

– Vårt hårda arbete med viktiga hållbarhetsfrågor ger utdelning. Nu blickar vi framåt och laddar för nya mål och en förstaplacering 2022, säger Anna Hane-Karlsson, enhetschef, kost- och lokalservice.

Motivering

Borlänge har en lång tradition av banbrytande hållbarhetsarbete när det gäller de kommunala måltiderna och har därför haft en given plats i denna kategori, år efter år. 2020 bjöd på ett visst motstånd i form av pandemiåtgärder; flera av leverantörerna tillämpade exempelvis force majeure och kunde inte leverera de utlovade produkterna, men arbetet mot en grönare framtid har ändå fortsatt utan avbrott. Idag har man 63 procent KRAV- och ekologiska råvaror, de kommunala korna betar på kommunens mark och kommer eventuellt att få sällskap av får, grisar och höns, och matgästerna— inom förskola, skola och äldreomsorg— har varje dag en möjlighet att äta vegetariskt.

Årets Hållbara Skolmatskommun

​I kategorin Årets Hållbara Skolmatskommun är fyra områden viktiga: klimat, schysst mat, matsvinn och ökad kunskap om hållbar mat. För att placera sig högt på listan Årets hållbara Skolmatskommun ska man fokusera på:

  • Politiskt engagemang, att kommunens politiker engagerar sig för att få konkreta resultat av åtgärder, tydliga mål och bra framförhållning.

  • Samarbete mellan politiker, måltidschefer, serverings- och kökspersonal, samt rektorer och pedagoger.

  • Långsiktighet och uthållighet är något som står högt i kurs inom White Guide Junior för trovärdighet.