Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Misstänker du matförgiftning? Anmäl till miljökontoret!

Om du råkar ut för magsjuka och misstänker matförgiftning: anmäl det till kommunens miljökontor så snart du kan. Anmälan gör du numera enkelt via en e-tjänst som du hittar här på borlange.se.

Vintern är här. Coronapandemin är inte över och de närmaste månaderna är högsäsong även för andra smittor, bland annat vinterkräksjukan som orsakas av ett mycket smittsamt virus. Ett sätt du kan bli smittad är genom mat och dryck som hanterats av en person som är sjuk; alltså en form av matförgiftning. Magsjuka på grund av matförgiftning kan du också drabbas av på grund av bakterier i maten.

Anmäl misstänkt matförgiftning

Om du råkar ut för magsjuka och misstänker att det beror på något du ätit eller druckit; det vill säga matförgiftning: anmäl det till kommunens miljökontor så snart du kan! På så sätt kan du hjälpa till att förhindra att fler blir sjuka. Anmälningar från allmänheten är en förutsättning för att miljökontorets livsmedelskontroll ska kunna följa upp och stoppa matförgiftningar.

– Det är nog många som inte känner till att man bör kontakta oss när man misstänker att man blivit matförgiftad. En rapport från Livsmedelsverket visar att bara cirka en av hundra anmäler misstänkt matförgiftning till kommunernas livsmedelskontroll. Om fler gjorde det skulle vi bättre kunna spåra och stoppa smitta och dessutom sätta in åtgärder så att matförgiftningar kan förebyggas, säger livsmedelsinspektör Thomas Olsson.

I din anmälan får du berätta vad du tror du har blivit dålig av, till exempel något du ätit på en restaurang eller ett livsmedel inköpt i en speciell butik. Om miljökontorets livsmedelskontroll snabbt får kännedom om ett fall kan de skicka iväg prover av den mat som misstänks på analys.

– De vanligaste orsakerna till matförgiftning är bristande handhygien och att mat förvarats i fel temperatur, säger livsmedelsinspektör Thomas Olsson.

E-tjänst för anmälan

Klicka på länken nedan för att läsa mer och hitta den e-tjänst du använder för att anmäla misstänkt matförgiftning:

Misstänkt matförgiftning - mer information och länk till anmälan

Kom ihåg handhygienen!

En viktig åtgärd för att förebygga smitta av olika slag är att tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten. Det gäller i alla sammanhang men inte minst när du hanterar mat som du själv eller någon annan ska äta.