Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Borlänge kommun inför vaccinationskrav vid nyanställningar

Kommunstyrelsens arbetsutskott tog på tisdagen den 25 januari beslut om att Borlänge kommun ska införa vaccinationskrav vid nyanställningar. Kravet gäller främst nyanställningar inom vård och omsorg samt delar av förskole- och skolverksamheten.

För att bidra till att skydda Borlängebor och anställda, inför Borlänge kommun vaccinationskrav vid nyanställningar i sociala sektorn och i delar av bildningssektorn.

— Det var inget svårt beslut att ta. Borlänge kommun är en stor arbetsgivare och vi behöver göra vad vi kan för att minska risken för att våra barn, brukare och våra anställda blir allvarligt sjuka, säger Mari Jonsson (S), arbetsgivardelegat och kommunalråd.

Omikronvarianten har visat sig smitta även de som är vaccinerade, men Folkhälsomyndigheten är tydliga med att vaccination skyddar mot svår sjukdom och risken för livshotande tillstånd. Genom att införa vaccinationskrav för de nyrekryteringar som innebär nära kontakt med barn, brukare och personer i riskgrupp vill kommunen bidra till ökad trygghet och säkerhet i berörda verksamheter.

Vaccinationskravet gäller från och med 1 februari och rutinerna för nyanställningar kompletteras nu med att vaccinationsbevis efterfrågas hos de som söker de tjänster som innebär nära kontakt med Borlängebor.

— Man är alltid välkommen att söka en tjänst hos oss, men för just de här tjänsterna måste den sökande vara fullvaccinerad vid anställningens start för att kunna erbjudas arbete, säger Anna Bengtsson, tf HR-chef i Borlänge kommun.

 

Från och med 1 februari gäller följande:

  • Vaccinationskrav för nyanställningar som i den avsedda yrkesrollen, direkt eller indirekt, har nära kontakt med brukare, barn och personer i riskgrupper.
  • De som söker berörda tjänster ombeds att visa upp godkänt vaccinationsbevis innan anställningens början.
  • Borlänge kommuns vaccinkrav följer Folkhälsomyndighetens definition av när man anses vara fullvaccinerad.
  • Som giltigt vaccinationsbevis avses bevis som är utfärdat av E-hälsomyndigheten.