Borlänge kommun

Borlänge vill bli en av 100 klimatneutrala städer i Europa

Borlänge kommun har anmält sitt intresse om att bli en av 100 klimatneutrala städer i Europa. Det är EU-kommissionen som utser de 100 städerna som ska gå före i klimatomställningen.

Inom Horisont Europa, missionen om klimatneutrala och smarta städer vill EU-kommissionen hitta 100 städer runtom i Europa som ska fungera som exempel på hur klimatomställningen kan se ut. Städerna som ska hjälpa till att driva omställningen med målet att hela EU ska vara klimatneutralt till 2050.

– Näringslivet har en central roll i omställningen. Svensk industri ligger i framkant inom den hållbara teknikutvecklingen och det finns en stor vilja att ställa om. Det är därför självklart för mig att Borlänge som industri- och logistiknav ska gå i täten i Europa för detta, säger Jan Bohman (s), kommunstyrelsens ordförande.

– Om man tittar ut i Europa finns det många mindre industristäder som Borlänge. Om vi i Borlänge kan vara en av de som går före och visar hur klimatomställningen går till, så ska vi vara det. Vi har mycket vi kan bidra med till andra städer, men självklart också mycket vi kan lära av andra, säger Lena Lagestam (c), styrelseordförande Borlänge Energi.

EU:s arbete med missionen går ut på att stödja de 100 städerna, där en stor del går ut på att städerna själva sprider och delar med sig av erfarenheter med varandra. Programmet har 360 miljoner euro i startfinansiering 2021-2023.

– Klimatomställningen är en enorm utmaning, både för Borlänge och för Europa. Allt stöd och hjälp vi kan få genom EU eller i samarbete med andra städer kommer vi ha stor nytta av i det arbete som ligger framför oss, säger Elina Brodén (MP), miljönämndens ordförande.