Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Northvolt bygger batterifabrik i Borlänge

Tidigt på fredagsmorgonen meddelade företaget Northvolt att de ska bygga ytterligare en batterifabrik – i Borlänge. Northvolt har tecknat en avsiktsförklaring med Stora Enso för att förvärva den sedan tidigare nedstängda anläggningen Kvarnsveden.

Det var i april 2021 som Stora Enso meddelade att Kvarnsvedens pappersbruk skulle läggas ned. Nu, knappt ett år senare, står det klart att Northvolt etablerar en av sina fabriker på platsen. Northvolt, som tillverkar litiumjonbatterier för bland annat elbilar, ska i den Borlängeförlagda fabriken producera katodmaterial för batterier och battericeller. Redan 2024 vill Northvolt vara igång med produktionen och räknar med att behöva anställa upp till 1000 personer.

— Det här är enormt betydelsefullt för Borlänge och Dalarna. Det stärker verkligen vår position som en stad och en region där den moderna, gröna industrin ligger till grund för vår fortsatta utveckling och tillväxt. På många sätt kan man säga att det nu blir ett nytt Borlänge och vi hälsar Northvolt varmt välkomna till oss, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

En del av Borlänges utveckling

Northvolt, som är i en mycket expansiv fas, ska nu bygga en fabrik i Borlänge.

— Sedan starten har Northvolt fokuserat på cirkulär produktion, men det här är första gången vi kommer att återanvända en redan befintlig industrifastighet. Tillgången till energi, industriellt vatten och regionens breda industrikompetens gör Kvarnsveden till en optimal plats för en gigafabrik. Vi ser med glädje fram emot att vara med och skapa detta nya kapitel i Borlänges historia som ett globalt industrinav, säger Peter Carlsson, VD och medgrundare av Northvolt.

Se nya möjligheter

Kort efter beskedet om att pappersbruket skulle läggas ned påbörjade Stora Enso ett arbete för att hitta en ersättningsverksamhet.

— Vi har sedan vårt beslut att stänga anläggningen fokuserat på att hitta en ny ägare som kan ta över Stora Ensos långa och hållbarhetsinriktade arv vid Kvarnsveden och i lokalsamhället. Northvolt levererar, precis som Stora Enso, moderna och innovativa lösningar som bidrar till en klimatvänlig framtid. Genom överenskommelsen kommer Kvarnsveden att fortsätta bidra med tillväxt, både för Northvolt och Borlänge,säger PerLyrvall, Sverigechef på Stora Enso.

Kommunen har sedan beskedet kom framfört sin önskan om en lösning som gynnar Borlänges utveckling.

— Vi vill rikta ett stort tack till Stora Enso som värnat om Borlänge i den här affären. Vi tror och hoppas att Borlängebor och många av de som tidigare arbetade i pappersbruket ser nya möjligheter, säger Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande.

Expansiv, omfattande och framtidsbetonad

Borlänges framtid ser mycket ljus ut med nya arbetstillfällen och ett redan starkt näringsliv som nu växer ytterligare.

— Det är högst sannolikt att fler företag, både inom och utanför industribranschen, lockas hit, det är en naturlig effekt av en etablering som är så här expansiv, omfattande och framtidsbetonad, säger Per Sjölander, näringslivschef i Borlänge kommun.

Tacksam över viljan och engagemanget

Borlänge kommun har tillsammans med många andra aktörer bistått med kunskap och kompetens under de pågående förhandlingarna, inte minst i frågor som rör exempelvis bostäder, infrastruktur, utbildningsmöjligheter och näringslivskontakter.

— En sådan här etablering ger oss möjlighet att i ännu snabbare takt arbeta med bostäder, vägar, järnvägar och utbildningar i regionen. Det är fantastiskt vilken uppslutning det har varit, både nationellt, regionalt och lokalt. Jag är både imponerad och tacksam över viljan och engagemanget som blir så tydligt i ett skarpt läge, säger Åsa Granat, kommundirektör i Borlänge kommun.

Njuta av nyheten

Kommunen kommer nu att fortsätta med det arbete och den planering som behöver lite extra uppmärksamhet vid en sådan här pass stor etablering.

— Vi tillåter oss själva att njuta av nyheten idag, sen väntar förstås en hel del arbete för oss. Men jag har svårt att tänka mig någon bättre inspiration än den här, säger Åsa Granat, kommundirektör i Borlänge kommun.

Northvolt AB