Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Knut och Riot som tävlat för klass 5B i Vi i femman, tillsammans med barn- och utbildningsnämndens ordförande Monica Lundin.

Knut Elnefred och Riot Anfält tävlade i dalafinalen av Vi i femman. Här uppvaktas de och resten av klassen på skolan av barn- och utbildningsnämndens ordförande, Monica Lundin.

5B på Kvarnsvedens skola – vinnare i dalafinalen av Vi i femman 2022!

Den 1 april tog klass 5B på Kvarnsvedens skola hem segern i dalafinalen av Vi i femman 2022. ”Bra jobbat och tack för att ni bidrar till vårt mål om en skola i världsklass” sade en imponerad ordförande i barn- och utbildningsnämnden, när hon uppvaktade klassen på skolan.

Den 1 april avgjordes den lokala finalen av Vi i femman. I finalen mötte klass 5B från Kvarnsvedens skola klass 5B från Södra skolan i Falun. Det blev en mycket jämn kamp men till slut vann Borlängeklassen med 31 poäng mot Faluklassens 29.

– Vi hade svarat rätt på alla frågor som Falun hade rätt på och fel på samma som de svarat fel på. Det var den allra sista frågan, ”Stegen”, som avgjorde allt. Vi svarade på 8-poängsnivån, berättar Knut Elnefred, en av de tävlande eleverna.

Knut berättar också att klassen kom på femte plats i hela Sverige och bara var två poäng ifrån att gå vidare till den stora finalen. I den finalen, som går av stapeln den 26 maj och även sänds på TV, tävlar de tre klasser från hela Sverige som samlat allra flest poäng i de lokala finalerna.

Eleverna i klassen är ivriga att berätta om upplevelsen och tävlingen. En tjej har också koll på hur många klasser som varit med från början. Enligt henne deltog totalt 1960 klasser i uttagningstävlingarna, varav cirka 200 från Dalarna. Av alla de klasserna kom alltså Kvarnsvedsklassen på en imponerande femte plats!

– Ni lär er saker i skolan varje dag och här har ni verkligen visat hela Dalarna att ni ligger i framkant. Tack för att ni är med och bidrar till vårt mål om en skola i världsklass. Riktigt bra jobbat! berömde Monica Lundin (L), barn och utbildningsnämndens ordförande.

Hela klassen bidrog

Även om det var två elever, Knut Elnefred och Riot Anfält, som deltog direkt i finaltävlingarna, har hela klassen verkligen bidragit till framgången. Om inte klassens totala genomsnittsresultat i uttagningstävlingen hade varit så bra hade de nämligen inte gått vidare till de radiosända finalerna. Dessutom ingick det moment i finaltävlingarna där resten av klassen också fick hjälpa till och vara ”webbdetektiver”.

Vad är då receptet bakom att det gått så bra för klassen i Vi i femman-tävlingen? Även om elever lär sig hela tiden och kan mycket kan det ju vara nervöst och svårt att komma på de rätta svaren när det är tävling. Hur förberedde man sig i klassen?

– Vi började lite tidigare med historian än tänkt, så att de skulle få sådana delar med sig. Sedan älskar den här klassen att tävla, så det har blivit ganska mycket Kahoot under förberedelserna, säger läraren Paulina Puhakka.

Vid uppvaktningen i klassrummet fick eleverna ta emot ett inramat diplom och ett gäng färgglada ballonger. I samband med lunchen senare på dagen väntade firande med glass till alla elever på skolan.

Glada barn viftar med ballonger

Vi i femman – fakta

”Vi i Femman” är Sveriges Radios och Sveriges Televisions allmänbildande frågetävling för femteklassare i hela landet. Tävlingen startade i Sveriges Radio redan 1963 och 1970 började även SVT sända programmet.

Alla klasser i årskurs 5 i Sverige har möjlighet att vara med i tävlingen. De åtta klasser inom varje P4-område i Sverige som har bäst genomsnittspoäng i uttagningstävlingen går vidare till de radiosända tävlingarna, d.v.s. kvarts-, semi- och lokal final. De tre klasser som har de bästa resultaten i de lokala finalerna går vidare till riksfinalen som i SVT.

Läs och se mer:

Vi i femman (Sveriges Radio) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om dalavinnarna på Sveriges Radio Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.