Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Medverkande på bilden: Prins Carl Philip, Graciela Corpeno Rodriguez, Ann-Sofie Andersson, Anna Stenberg, Linda Stenbäck, Erica Thunmarker, Suvi Lahnalampi Tuori

Ännu en topplacering för Borlänge kommun i Ekomatsligan

Med 67 procent ekologiska livsmedelsinköp 2021 gavs Borlänge kommun en fjärdeplats, av 262 kommuner, i Ekomatsligan. Borlänge är ännu en gång i topp när landets kommuner och regioner rankas.

Den ideella föreningen Ekomatcentrum samlar varje år in statistik från offentlig sektor för att se hur utbudet av hållbar och ekologisk mat utvecklas. Rankingen av landets kommuner och regioner baseras på andelen ekologiska inköp och i år deltog 262 av Sveriges 290 kommuner. I år fick även Ekomatsligan kungligt besök av Prins Carl Philip.

– Ekologisk mat odlas med omsorg om människor, djur och vår miljö. Självklart ska vi prioritera ekologiska råvaror när vi lagar mat i kommunen. Det är våra yngsta Borlängebors framtid och livsvillkor som står på spel om vi inte väljer hållbara alternativ. Vi har också satt upp mål för att säkerställa att maten i så hög utsträckning som möjligt ska vara närproducerad, säger Jan Bohman (S) kommunstyrelsens ordförande.

Kommunens kök har under många år arbetat för att successivt öka andelen ekologisk mat som serveras på kommunens äldreboenden och skolor. I år blev vi ännu en gång årets raket, alltså den kommun som ökat sina ekoinköp mest under året, detta med en ökning av 9 procentenheter sedan 2020.

Att köpa närodlade, ekologiska och klimatsmarta livsmedel är i fokus. Att ha detta som mål har även lett till en vinst i kategorin högsta andel svekologiska livsmedel med 48 procent. Samtidigt läggs också stor vikt vid samtransportering av varor och noggrannhet i upphandling.

– Det känns otroligt roligt och motiverande att ännu ett år se att allt jobb som hela verksamheten lägger ner visar goda resultat och ännu en topplacering. Våra politiker ger oss möjligheten att nå högt och våra medarbetare visar att målen går att nå med bra planering och bra uppföljning, säger Linda Stenbäck, kostplanerare Borlänge kommun.

Maten i Borlänge kommun

  • Varje dag serveras cirka 11 000 portioner mat på kommunens skolor och äldreboenden i Borlänge kommun.
  • 67 procent av maten som serveras i Borlänge kommun är ekologisk år 2021 (i förskola, skola och äldreomsorg är andelen ännu högre, hela 72,73 procent).
  • Det nationella målet för offentlig sektor 2030 är att 60 procent av maten ska vara ekologisk. Borlänge kommun siktar högre och har som mål att nå 75 procent ekologiskt 2022.
  • Målet för närproducerade livsmedel i Borlänge kommun är 30 procent innan 2030.
  • Mål för svenskproducerade livsmedel med svenskt ursprung är 80 procent till 2030.