Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Tre nya valdistrikt och 16 nya vallokaler

I dagarna dimper ditt röstkort ner i brevlådan och då ska du titta lite extra noga på vilken vallokal du ska gå till på valdagen. I Borlänge kommun har det skett en hel del justeringar inom valdistrikten och flera nya vallokaler väntar på valdagen den 11 september.

– Vi vill påminna alla Borlängebor som ska rösta på valdagen att kontrollera en extra gång vilken vallokal det står på deras röstkort. Eftersom det skett förändringar både vad gäller valdistrikt och vallokaler kan man inte ta för givet att man ska gå till samma lokal som vid tidigare val, säger Fredrik Holm på valkansliet.

Nya valdistrikt

Valnämnden i Borlänge har inför årets val ändrat gränsdragningen för vissa valdistrikt. Syftet är dels att få en jämnare fördelning av antal personer med rösträtt i valdistrikten, dels att säkerställa att kommunen följer lagstiftningen som säger max 2000 röstberättigade per valdistrikt. De nya valdistrikt som tillkommit i årets val är: Kvarnsveden södra, Tjärna Allé och Centrum norra.

Flera nya vallokaler

Förutom att det har gjorts en ny gränsdragning av valdistrikt har också flera vallokaler bytts ut i Borlänge kommun.

– Vi har försökt hitta lokaler där vi får ett bra flöde för dem som ska rösta. Det är också viktigt att lokalerna är fysiskt tillgängliga för personer med olika funktionsvariationer, säger Fredrik Holm på valkansliet.

I stadshuset finns även hjälp för personer med syn- eller hörselnedsättning. Där finns en kamera för förstoring av till exempel valsedlar och en samtalsförstärkare för att hjälpa personer med nedsatt hörsel vid kommunikation med röstmottagarna. Från och med 24 augusti och till och med valdagen 11 september finns hjälpmedlen tillgängliga vid förtidsröstning i stadshuset.

Senast den 24 augusti ska du som är röstberättigad i Sverige ha fått ditt röstkort. På röstkortet finns information om var du ska rösta på valdagen den 11 september.

Om du i stället vill förtidsrösta finns det flera platser att välja mellan, beroende på var du befinner dig. Om du vill rösta i en annan kommun hittar du alla lokaler för förtidsröstning på Valmyndighetens webbplats:

Lokaler för förtidsröstning - hela Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

borlange.se/val2022 hittar du uppgifter om datum, öppettider och var de olika lokalerna för förtidsröstning i Borlänge kommun finns.