Borlänge kommun

Andra plats i Årets hållbara skolmatskommun!

Silvermedalj till Borlänge kommun i White Guides – Årets hållbara skolmatskommun.

White Guide utser varje år Sveriges bästa offentliga måltider. Borlänge kommun var åter nominerad i kategorin Årets Hållbara Skolmatskommun och likt förra året tilldelades vi en andra plats i kategorin.

– Det är roligt och hedrande att ännu en gång få en riktigt bra placering för Borlänge kommun, säger Linda Stenbäck, kostplanerare.

Placeringen är ett kvitto på långsiktigt arbete med ekologisk hållbarhet inom kost- och lokalservice.

– Vårt hårda arbete med viktiga hållbarhetsfrågor ger utdelning. Nu blickar vi framåt och laddar för nya mål och en förstaplats 2023 , säger Anna Stenberg, kost- och lokalservice.

Vårt hållbartsarbete har även genererat fina priser i EKO-matsligan under året och vi är stolta över att representera Borlänge Kommun.

Nytt för i år var att Kvarnsvedens skola, Skolrestaurangen Gyllene Kvarnen, var nominerade i kategorin Årets gröna skolmåltid. Inom denna kategori tilldelades Gyllene Kvarnen en nionde plats.

Motiveringen: Fortsätter att imponera på omvärlden

År efter år fortsätter pionjärerna Borlänge att höja ribban för sig själva och Sveriges övriga kommuner när det gäller hållbar, offentlig gastronomi i en pedagogisk inramning. På de egna markerna betar kor som förser äldreomsorgen, förskolorna och skolorna med ekologiskt kött. Ekologiskt, närproducerat och svinnsmart utmärker överlag menyerna-och de goda idéerna, som att samordna matdistributionen på ett miljösmart vis ,tycks aldrig ta slut. ”Det finns ett stort och brett intresse för måltider i kommunen, såväl som engagerade politiker som sätter tydliga men inte orealistiska mål” konstaterar måltidschefen Kristina Andrén.