Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Elevkonstverk bidrar till ett vackrare Borlänge

I strålande höstsol hölls den 21 september en invigningsceremoni för elevkonstverket vid gångtunneln mellan Kupolen och Norra Backa. Tal, sång och bandklippning stod på programmet.

Elever som nu går i årskurs 4, 6 och 8 på Nygårds-, Tjärna- och Maserskolan är konstnärerna bakom den färgglada mosaik som pryder stenblocken vid gång- och cykeltunneln mellan Kupolen och Norra Backa-området. Vid onsdagens invigningsceremoni av elevkonstverket fanns eleverna på plats, tillsammans med representanter från Kulturcentrum Asken, lärare och skolledare.

"Vi är så stolta över det ni gjort!"

Kulturcentrum Asken ligger bakom idén och samordningen av projektet som genomfördes under vårterminen 2022, då de deltagande eleverna gick i årskurs 3, 5 och 7. I sitt invigningstal vände sig enhetschef Elina Elestrand direkt till barnen:

– Vi är så stolta över det ni gjort! Ni har rätt att göra era röster hörda, ni har rätt att bli lyssnade på och ni har, precis som vuxna, rätt att ta plats i det offentliga rummet.

Även från skolledningens håll fick eleverna lovord för sitt arbete.

– Här kan människor varje dag se hur ni har uttryckt er. I framtiden kan ni visa era barn och barnbarn vad ni varit med och skapat. Det här visar hur mycket ni kan när ni får möjligheten. Tack så mycket, oerhört bra jobbat! sa skolchef Patrik Bergström i sitt tal till eleverna.

Två flickor från årskurs 6 fick också ta till orda i mikrofonen. De uttryckte att de var glada över att ha fått vara med i projektet och berättade kort om hur de upplevt arbetet med att skapa mosaiken.

– Innan vi började fick vi göra en mall. Det var roligare än vi först trodde men lite svårt att få stenarna att ligga stilla, sa en av flickorna.

Invigningsceremonin avslutades med att några elever fick klippa av ett band där foton från skapandeprocessen hade fästs. Med klippet förklarades konstverket formellt invigt.

Konsten speglar elevernas drömmar, tankar och åsikter

Om du inte lagt märke till det här konstverket tidigare, ta en närmare titt nästa gång du passerar. Förhoppningsvis kommer den färgglada mosaiken att få vara kvar och lysa upp området under många år framöver.

– Jag hoppas och tror att eleverna är riktigt stolta. Genom mosaiken har de fått dela med sig av sina drömmar, tankar och åsikter och slutresultatet ser ni nu: ett konstverk som bidrar till ett vackrare Borlänge, säger Elina Elestrand, enhetschef på Kulturcentrum Asken.

Bakgrund:

  • Mosaiken skapades våren 2022 i samarbete med Mosaikfabriken i Göteborg, under ledning av konstnären Saber ”Rezgar” Alipanah.
  • Projektet finansierades genom medel från Kulturrådets bidrag Skapande skola.
  • Syftet var främst att ge barn och unga möjligheten att påverka sin närmiljö och skapa ett beständigt avtryck.