Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Ett skafferi fyllt med matvaror med lång hållbarhet. Ett matförråd att använda vid kris. 

Foto: Melker Dahlstrand, MSB.

Nu startar Krisberedskapsveckan!

Krisberedskapsveckan syftar till att öka människors motståndskraft inför samhällskriser. Ta tillfället i akt att kontrollera hur din egen beredskap ser ut.

Krisberedskapsveckan är ett initiativ och en informationskampanj från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). I år är temat mat och och fokuserar på hur vi bäst kan förbereda oss inför en kris.

Borlänge kommun kommer att medverka i informationskampanjen och dagligen publicera inlägg i våra sociala medier. Syftet är att öka medvetenheten om det egna ansvaret vid en kris och ge handfasta råd kopplat till mat och vad du ska tänka på.

Den svenska krisberedskapen bygger på att alla tar ett gemensamt och eget ansvar för samhällets och vår egen säkerhet. Det egna ansvaret innebär att du ska vara förberedd på att kunna hantera en svår situation och klara de omedelbara behov som kan uppstå.

Krislådan – ett sätt att öka din egen beredskap

Ett sätt att öka din egen beredskap och ta ditt ansvar är att förbereda en krislåda där du samlar saker du kan tänkas behöva plötsligt vid en oväntad störning i samhället. För att klara en krissituation så bra som möjligt är det viktigt att själv kunna tillgodose behovet av värme, vatten, mat och kommunikation. Då kan samhällets resurser fokusera på dem som behöver hjälpen mest.

Under pandemin har vi tränats i att hantera oväntade händelser och förändringar i samhället. Kanske har du kommit på något mer du behöver i din krislåda? Din beredskap är värdefull den dagen något händer.

Hemberedskap Länk till annan webbplats.

MSB:s webbplats DinSäkerhet.se ger handfasta tips på hur du stärker din beredskap.

Webbplatsen DinSäkerhet.se Länk till annan webbplats.

Livsmedelsverket har publicerat en uppdaterad utskrivbar pdf om matförråd och krismeny för en vecka.

Matförrådslista 2022, Livsmedelsverket.se (pdf) Länk till annan webbplats.

MSB har bra filmer som tar upp vikten av dricksvatten, mat och hur du lagar mat utan el, värme och kommunikation. I filmerna visas vad som är viktigt att tänka på, vad som är bra att ha hemma och vad du själv kan göra om du hamnar i samma situation.

Se filmerna på vår facebook under veckan eller på webbsidan Krislåda.

Krislåda, där alla MSB:s filmer finns upplagda Länk till annan webbplats.

Så arbetar kommunen med krisberedskap

Krisberedskap i Borlänge kommun Länk till annan webbplats.