Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Porträtt av man med snöig bakgrund

Erik Nises (S) är kommunstyrelsens nya ordförande.

”Jag ska försöka vara så tillgänglig jag bara kan”

Han är född i Paradiset, har jobbat som journalist och älskar gamla bilar. Hans politiska mål är att öka tilliten och gemenskapen och han hoppas hinna prata med alla som vill komma i kontakt. Möt Erik Nises (S), kommunstyrelsens nya ordförande.

Efter valet i september 2022 stod det klart att en historisk uppgörelse ägt rum i Borlänge. För första gången någonsin hade Socialdemokraterna och Moderaterna enats om att styra tillsammans de kommande fyra åren. Erik Nises (S) får i den nya majoriteten rollen som kommunstyrelsens nya ordförande.

Vem är Erik Nises?

– Jag är 38 år, bor med sambo och två barn i Forssa, är uppvuxen i Paradiset men har bott i Stockholm i ganska många år. 2018 flyttade jag hem till Borlänge och har de senaste åren jobbat som lärare i svenska på Maserskolan. Dessförinnan jobbade jag i regeringskansliet och tidigare som reporter. På fritiden blir det mycket fokus på barnen, vara i naturen, skjutsa till aktiviteter eller bada i Maserhallen. Så gillar jag att läsa böcker och ska försöka hinna med att fixa min raggarbil också. Jag älskar gamla bilar!

Hur känns det att vara kommunstyrelsens nya ordförande?

– Det känns uppfordrande och kul samtidigt.

När började ditt politiska engagemang?

– Jag har varit intresserad men inte på riktigt engagerad förrän jag flyttade hem till Borlänge. 2018 tog jag kontakt med min lokala S-förening och började gå på möten. Jag har ju ungar som ska växa upp i den här staden och åsikter om hur saker borde vara, så då var det rätt naturligt att engagera sig. Jag tycker fler borde bli politiskt aktiva.

Hur kommer Borlängeborna märka att du tagit över ordförandeklubban?

– Jag kommer att jobba hårt för de förändringar vi vill genomföra. Men jag ska samtidigt försöka vara så tillgänglig som möjligt för medborgare, föreningar och företag som vill ha kontakt med kommunledningen. Jag brukar tänka att det ju vore konstigt om alla bra idéer kom från dem som är politiskt aktiva, så jag är säker på att mitt uppdrag blir lättare om jag lyssnar på så många som möjligt.

Vilka frågor är extra viktiga för dig?

– Trygghetsfrågor, näringslivsfrågor och att medborgare i vår kommun har inflytande och blir rättvist behandlade.

Vad är ditt mål med de kommande fyra åren?

– Att minska segregationen, öka tilliten och gemenskapen och stärka skattekraften så att vi kan utveckla välfärden och servicen för oss medborgare.

Vad händer nu?

– Det allra första som händer är att omsorgspersonalen ska få fria arbetsskor. Det är en liten men konkret sak som förbättrar villkoren för dem som jobbar i välfärden. Sedan ska den nya majoriteten göra justeringar på de budgetramar som gamla fullmäktige tog i somras för att så snabbt som möjligt få igång de förändringar vi kommit överens om. Nästa steg blir att börja jobba igenom prioriteringarna för 2024 års budget som blir den första som helt bär den nya majoritetens prägel. Jag är också angelägen om att följa arbetet i den externa revision av äldrevården som jag krävde i somras. Mycket kraft måste läggas på äldres situation framöver. Det är en bra framtidsinvestering. Förhoppningsvis ska vi ju alla bli gamla.

Något mer du vill berätta?

Nej, men jag vill gärna att den som läser det här ringer eller mejlar mig om de har något som de vill berätta.


Erik Nises

Yrke: Kommunstyrelsens nya ordförande. Har tidigare arbetat som lärare i svenska på Maserskolan, jobbat i regeringskansliet och som reporter.

Ålder: 38 år

Bor: Forssa

Familj: Sambo, två barn, en hund och några höns

Ordföranden i kommunens nämnder och bolag

Den 22 november 2022 blev det klart vilka ledamöter och ersättare som ska sitta i kommunstyrelsen och kommunens nämnder. Ledamöter och ersättare i kommunstyrelsen tillträder direkt, medan ledamöter och ersättare för kommunens olika nämnder tillträder i januari 2023.

Kommunalråd: Erik Nises (S) och Ulrik Bergman (M)

Kommunfullmäktige: Lars Ivarsson (S)

Kommunstyrelsen: Erik Nises (S)

Omsorgsnämnden: Marianne Henriksson (M)

Gymnasienämnden: Hans Moberg (M)

Skolnämnden: Sara Fernlund (S)

Social- och arbetsmarknadsnämnden: Cecilia Rohdin (S)

Kultur- och fritidsnämnden: Maslah Omar (S)

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden: Jussi Nieminen Jusola (S)

Kommunrevisionen: Katrin Renström (KD)

Valnämnden: Bertil Stoltz (S)

Språktolknämnden i Dalarna: Marianne Hagfeldt (M)

Gemensam överförmyndarnämnd: Dêrsîm Seyfettin Tekes (S)

Borlänge Energi: Ulrik Bergman (M)

Borlänge Studentbostäder AB: Cecilia Rohdin (S)

Tunabyggen Fastighets AB: Cecilia Rohdin (S)

Fastighets AB Hushagen: Jussi Nieminen Jusola (S)

Maserhallen AB: Lars Jansson (S)