Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Ett konferensrum med människor sittande vid bord

"Viktigt att vi krokar arm när samhället ska ställa om"

Hur kan Borlänge kommun samarbeta med andra aktörer kring elektrifieringen av samhället? Det var huvudfrågan som diskuterades under temadagen ”elektrifieringens möjligheter”.

Bakom initiativet till temadagen står SSAB, LKAB, Vattenfall och AB Volvo som just nu reser runt i landet och träffar lokala politiker, företag och andra aktörer för att diskutera elektrifieringens möjligheter.

– Sannolikt kommer elanvändningen fördubblas inom ett eller ett par decennier. Vi tror att det är en positiv och nödvändig utveckling men om det ska vara möjligt och vi ska ha tillräckligt mycket fossilfri el krävs det att vi agerar, säger Tomas Hirsch, energidirektör på SSAB.

Viktigt att diskutera på lokal nivå

– Det är jätteviktigt att den här diskussionen kommer ner på lokal nivå och att vi krokar arm. Den här samhällsutvecklingen och omvandlingen som vi står inför kommer behöva förankras och diskuteras många gånger i ett lokalt kommunfullmäktige. Så det är en viktig fråga och den här dagen är ett riktigt bra initiativ, säger Erik Nises (S) kommunstyrelsens ordförande.

Man tittar in i kameran

Erik Nises (S), kommunstyrelsens ordförande: "Det är jätteviktigt att den här diskussionen kommer ner på lokal nivå och att vi krokar arm."

Industrin vill ha mer vindkraft och kärnkraft

SSAB, LKAB, Vattenfall och AB Volvo har sedan några år tillbaka en gemensam plan för att bygga en fossilfri värdekedja. Från järn och stål till produktion av fordon, med hjälp av fossilfri el. Exempelvis har SSAB utvecklat en ny process för att ta fram fossilfritt stål som de hoppas komma igång med om ett par år. Men för att lyckas fullt ut i omställningen behöver företagen hjälp.

– Tillståndsprocesserna behöver förkortas, vindkraften och kärnkraften behöver byggas ut och det kommer behövas fler elledningar, säger Tomas Hirsch, energidirektör på SSAB.

"Vad vinner vi på det?"

Kommunstyrelsens ordförande Erik Nises tycker också det är viktigt att visa på vad medborgarna får ut av den stora omställningen.

– Vad får vi tillbaka som lokalsamhälle när vi gör det här, vad vinner vi på det? Det är jätteviktigt att företagen kommer hit och visar hur det hänger ihop och hur Borlänge kan utvecklas. Jag tror jättemycket på deras planer och tycker de är mycket intressanta, säger Erik Nises (S) kommunstyrelsens ordförande.