Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Sex kärleken är fri-medarbetare står bredvid  varandra 

”Det är viktigt att barn och unga känner till sina rättigheter”

Vecka 17 var en speciell vecka för eleverna på Ljungbergsgymnasiet då de fick delta i aktiviteter och föreläsningar med temat Kärleken är fri.

Varje vår och hösttermin är fritidsledaren Frida Stenbeck, tillsammans med andra fritidsledare, frivilligorganisationer och myndigheter, ute på olika skolor för att tala om kärlek och mänskliga rättigheter.

– Vi pratar om kärlek utifrån ett rättighetsperspektiv, om relationer, rätten till sin egen kropp, hedersrelaterat förtryck, våld och samtycke. Vi pratar också om att alla har rätt att själva välja sitt eget liv, berättar Frida Stenback fritidsledare Borlänge kommun.

Konceptet Kärleken är fri kommer från Rädda Barnen och varje år under temaveckan engagerar sig även andra frivilligorganisationer och myndigheter. I år var Ung fritid, Tjejjouren, Rättighetscentrum Dalarna och Rädda barnen Borlänge på plats på skolan och i samverkansgruppen har också Region Dalarna och Svenska kyrkans ungdomsteam deltagit. Andra aktörer som brukar vara med men som inte hade möjlighet denna gång är Polisen, Socialtjänsten och Elevhälsan. Frida berättar att ett av målet med veckan är att unga ska veta vilka stödvägar som finns när de kan tänkas behöva det.

– Varje vår- och hösttermin är vi ute på olika skolor och håller den här temaveckan. Vi gör klassrumsbesök där vi bland annat informerar elever om barnkonventionen och vilka mänskliga rättigheter vi alla har. Vi jobbar med värderingsövningar, arrangerar en tipspromenad och sitter och surrar med eleverna i korridorerna. Det är en mysig vecka och vi har förstått att den är väldigt uppskattade både av lärare och elever. Vi har arrangerat den här typen av temavecka i ungefär 10 år nu säger Frida.

Här kan du läsa mer om konceptet Kärleken är fri och om Rädda Barnen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Kärleken är fri bytte namn 2020, innan hette den Det handlar om kärlek och webbplatsen hette dinarattigheter.se.
  • Kärleken är fri finns i ett åttiotal kommuner, från Luleå i norr till Malmö i söder.
  • Utöver skolkonceptet och stödchatten genomför vi även webbutbildningar och kompetensutveckling.
  • Kärleken är fri stödchatt startade 2015 och är idag den största stödchatten med fokus på hedersrelaterat våld och förtryck som vänder sig till alla unga.