Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Tre personer klipper ett blågult band

Robert Hellström (M) 1:e vice ordförande skolnämnden, Sofia Jarl (C), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden Region Dalarna och Cecilia Rohdin (S), ordförande social- och arbetsmarknadsnämnden, klipper bandet.

Borlänges första familjecentral invigd

En efterlängtad och livsviktig verksamhet. Så beskrivs familjecentralen Sopranen, Borlänges första familjecentral som nu är invigd.

– Hur beskriver man ens storheten, stoltheten och viktigheten i att vi äntligen efter så många år har fått det här på plats? Min absoluta favoritglass i världen heter himmelsk röra och är en blandning av vaniljglass, maränger, chokladsås och marshmallows. Den är himmelskt god! Att vi nu har alla de här fantastiska verksamheterna och människorna i samma hus som bara blir bättre om man blandar dem. Det är också en himmelsk röra, säger Cecilia Rohdin (S), ordförande social- och arbetsmarknadsnämnden.

En efterlängtad familjecentral

2019 beslutade kommunen att bygga Borlänges första familjecentral tillsammans med Region Dalarna. Diskussionerna om en familjecentral i Borlänge hade då redan pågått under många år. Hösten 2021 togs första spadtaget och nu knappt två år senare är bygget klart och verksamheterna har flyttat in.

Ett rum med rosa väggar, gröna mattor och leksaker

"Öppna förskolan ska vara den trygga och välkomnande mötesplatsen som allt utgår ifrån" berättar Catharina Svensson enhetschef för öppna förskolan på familjecentralen Sopranen.

Öppna förskolan familjecentralens hjärta

Familjecentralen Sopranen innehåller idag barnavårdscentral, mödravårdscentral, öppen förskola och socialtjänst.

– Öppna förskolan kommer fungera som familjecentralens hjärta. Den ska vara den trygga och välkomnande mötesplatsen som allt utgår ifrån. Där kan man inte bara träffa förskolelärare, utan också andra professioner som till exempel personal från socialtjänsten. Vi gör så för att sänka trösklarna, avdramatisera mötet och ge ett lättillgängligt stöd, säger Catharina Svensson, enhetschef för öppna förskolan familjecentralen Sopranen.

Grön byggnad.

Dalarnas nionde familjecentral

Verksamheterna kommer bedrivas i samarbete mellan Region Dalarna och Borlänge kommun där kommunen ansvarar för den öppna förskolan och socialtjänsten.

– Det här känns verkligen högtidligt och glädjefyllt. Det här blir Dalarnas nionde familjecentral i den åttonde kommunen och Borlänge kommuns första familjecentral. Det här är viktigt för att hälsan är ojämlik och ojämställd men den går att påverka och då är samverkan och samarbete otroligt viktigt. Utan samarbetet mellan kommunen och regionen hade det här inte varit möjligt, säger Sofia Jarl (C), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden.