Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

”Våra utbildningar inom vård och omsorg ska bli mer attraktiva”

Gratis körkort och fast anställning efter avslutade studier. Nu utreder kommunen flera olika åtgärder som ska hjälpa till att öka intresset för Borlänges vård- och omsorgsutbildningar.

– Bristen på vårdbiträden och undersköterskor är stor i hela landet och det påverkar såklart också oss i Borlänge. Det måste vi försöka vända och ett steg är att göra våra vård- och omsorgsutbildningar mer attraktiva, säger Marianne Henriksson (M), ordförande i omsorgsnämnden.

Ett körkort gör eleverna mer eftertraktade

Gymnasienämnden och omsorgsnämnden har gett verksamheten i uppdrag att öka intresset för kommunens utbildningar inom vård och omsorg. Vad krävs för att öka ungdomars intresse för yrket och vad finns det för möjligheter att erbjuda fast anställning efter avslutade studier?

– Vi vill också se över möjligheten att bekosta en körkortsutbildning till dem som väljer att läsa på våra vård- och omsorgsutbildningar. Körkort är många gånger ett krav för att anställas inom omsorgen. Hemtjänsten är till exempel i många fall beroende av att medarbetarna kan förflytta sig mellan vårdtagarna. Genom att erbjuda körkort skulle vi göra utbildningarna mer attraktiva och eleverna mer anställningsbara, säger Hans Moberg (M), ordförande i gymnasienämnden.

Utredning klar 2023

Kommunen kommer också titta på möjligheten att erbjuda vård- och omsorgsprogrammet som lärlingsutbildning. Målet är att hela utredningen ska vara klar i september 2023.

– Vi vill ge dem som läser våra vård- och omsorgsutbildningar de bästa förutsättningarna, en utbildning av hög kvalitet och en trygg karriär, säger Marianne Henriksson (M), ordförande i omsorgsnämnden.