Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Ungdomar sätter guldkant på äldres tillvaro

I en ny satsning, för att öka intresset för att arbeta inom vård och omsorg, får runt 80 ungdomar handledda av andra unga, inblick i arbetet med äldre på Borlänges särskilda boenden.

Det är en vanlig söndag på plan 4 på Hällsjöhemmet och klockan har precis passerat tio på förmiddagen. Hissen plingar till och ut kliver sex glada tonåringar för att påbörja veckans arbetspass. Sedan början av juni arbetar cirka 80 ungdomar i åldrarna 13-19 från Ung Omsorg två timmar varje lördag eller söndag på kommunens särskilda boenden.

Frisk luft och kortspel på schemat

Emil Carlsson, 19 år, är teamledare för dagens gäng. Det innebär att han lägger schema och planerar dagens aktiviteter. Ofta blir det kortspel som vändtia och finns i sjön men i dag när det är uppehåll i regnvädret börjar de med att ta med några boende utomhus för lite frisk luft och glass.

– Det bästa med jobbet är att se när de boende blir glada och att se att både vi och de äldre har roligt tillsammans, säger Emil Carlsson.

Bra med kontakt över åldersgränserna

Idag är Emil handledare för bland annat 15 åringarna Tuva och Lova. I höst börjar Tuva gymnasiet och Lova börjar nian. Det här är deras första sommarjobb och det är troligtvis inte sista gången de sommarjobbar inom äldreomsorgen.

– Det har varit roligare än vad jag hade tänkt mig från början. Jag tycker att det är bra att man har kontakt över åldersgränserna, säger Lova.

Två ungdomar skjutsar en äldre person i rullstol.

Tuva och Lova med en av de boende på Hällsjöhemmet.

”De äldre berättar roliga historier”

Den här dagen är även 18 åriga teamledaren Moa Malmqvist på plats, fast hon egentligen arbetar på lördagar. Moa tycker också att jobbet är mycket roligare än vad hon trodde från början och precis som Emil vill hon gärna fortsätta att arbeta extra inom äldreomsorgen. Framförallt uppskattar hon att få höra de äldre berätta roliga historier.

– Innan jag började jobba här var jag nervös för hur det skulle gå. Men nu ser jag fram emot att jobba, alla är så hjälpsamma och vi har så bra samarbete i min grupp, säger Moa Malmqvist.

Två unga teamledare tillsammans med enhetschefen på Hällsjöhemmet.

Moa Malmqvist och Emil Carlsson tillsammans med Susan Haddam, en av Hällsjöhemmets enhetschefer.