Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Fyra personer står i hjälm och varselväst med spadar i händerna bredvid en jordhög. 

Marianne Henriksson (M) omsorgsnämndens ordförande, Ingemar Eriksson platschef Österling Bygg, Johan Thurin fastighetschef Borlänge kommun, Jenny Sjöblom projektchef Vectura.

”Ett unikt projekt med hållbarhet i fokus”

Våren 2022 skrev Borlänge kommun ett nytt avtal med hyresvärden Vectura för Tunagården. Detta med avsikten att bygga om och bygga ut äldreboendet. Nu har det första officiella spadtaget tagits för det som blir ”nya” Tunagården.

– Det känns bra att vi tar vara på en fin byggnad belägen på en ännu finare plats här i Romme. Genom att restaurera och bygga ut Tunagården så får vi en snabbare process än om vi skulle bygga nytt. Ett sätt att förhindra att kön till våra äldreboenden blir längre, berättar Marianne Henriksson (M) omsorgsnämndens ordförande.

Den nya tillbyggnaden kommer skapa 36 nya platser och Tunagården kommer växa från 3625 kvm till 6450 kvm. Äldreboendet kommer byggas med trästomme, ha träfasader och även en del av innerväggarna kommer vara i trä. Taket däremot kommer grönska i form av sedumtak.

– Vi är väldigt glada över att nu kunna utveckla vår fastighet Tunagården i Borlänge. Det här är också ett unikt och särskilt roligt projekt med tanke på det höga miljö – och hållbarhetsmålen som är uppsatta. Förutom certifieringen enligt LEED Gold så är vårt mål att tillbyggnaden även certifieras med NollCo2. Hållbarhetsaspekten genomsyrar hela projektet, från att vi ritade skisserna till att vi nu börjar bygga, något vi är stolta över berättar, Jenny Sjöblom projektchef Vectura.

Jenny Sjöblom, projektchef vectura, står framför Tunagården. Hon är iklädd hjälm och varselväst 

Jenny Sjöblom, projektchef Vectura

Om- och utbyggnaden av Tunagården beräknas vara klar under 2025 och kommer då bestå av totalt 78 boendeplatser.

– Vi har ett mål i kommunen att vi ska bygga i alla våra väderstreck. Detta är en av satsningarna vi gör i södra området, vilket vi är väldigt glada att vi kan göra tillsammans med Vectura och Österling Bygg AB, berättar Johan Thurin fastighetschef Borlänge kommun.

Illustrationsbild av Tunagården efter ombyggnationen