Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Alla verksamheter inflyttade på nya Gyllegården

Nu är nya Gyllegården formellt invigd! Solsken spred extra ljus och värme över invigningsceremonin som samlade ung som gammal på innergården mellan de olika verksamheternas lokaler.

”Det kommer bli ett helt kvarter där generationer kommer att mötas” sades det i samband med att första spadtaget togs i mars 2021. Nu, cirka två och ett halvt år senare, är både äldre och riktigt unga borlängebor på plats i sina respektive lokaler. Den 31 augusti 2023 var det formell invigning av nya Gyllegården med tal och bandklippning.

– Vi har organiserat och planerat för det här under lång tid och äntligen är vi på plats! sade Bea Nylander, rektor på Gyllegårdens förskola som öppnade verksamheten i de nya lokalerna i mitten av augusti.

Gemensam invigning för stora och små

Invigningen inleddes med att Laila Norelius, boende på Gyllegården och tidigare politiskt engagerad i Borlänge kommun i många år, hälsade alla välkomna.

– Jag har varit med om invigningar tidigare men har nog aldrig känt ett sådant engagemang, för nu bor jag här, så jag vet vad jag talar om. En sak är klar; jag trodde aldrig att jag skulle få ett sånt boende på min ålders höst, sade Laila Norelius i sitt välkomsttal.

Hon lovordade all personal och berättade hur mycket hon uppskattar den vackra trädgården.

– När man sitter här på en bänk och hör förskolebarnens prat och lek, det är livskvalitet, sade hon.

Laila Norelius håller välkomsttal.

Laila Norelius håller välkomsttal vid Gyllegårdens invigning.

Efter Laila Norelius inledning gick ordet vidare till de politiska representanterna på plats.

– Det är en stor dag för Borlänge kommun. Äntligen har vi det här nya, fina särskilda boendet klart, och vad har vi intill? Den unga generationen. Jag har redan hört glada barnröster härifrån och jag tror ni kommer få ett jättefint samarbete, sade Marianne Henriksson (M), omsorgsnämndens ordförande.

När skolnämndens vice ordförande fick ordet betonade även han det fina i att ha gamla och unga så nära varandra.

– Jag tycker det här konceptet är en fantastisk idé. Att vi nu har allt ifrån våra allra yngsta till våra allra äldsta borlängebor på samma plats. Det skapar förutsättningar för väldigt fina möten över generationsgränserna, sade Robert Hellström (M), 1:e vice ordförande i skolnämnden.

Bandklippning vid Gyllegården.

Då det var dags för den symboliska bandklippningen hade bandet satts upp så att det gick över det gröna staketet som skiljer förskolans och det särskilda boendets utemiljöer åt. Vad passade bättre än att generationerna samarbetade kring uppgiften? Några barn från förskolan och Laila som hållit i välkomsttalet klippte av bandet tillsammans och Gyllegården förklarades formellt invigd.

Firandet fortsatte sedan ute på gården med musikunderhållning och fika för de äldre. Glass delades ut av den clownklädde borlängeprofilen körv-Åke och på förskolesidan bjöds det på korv med bröd och underhållning av Språkfiluren.

Vendela och Sigge vid Gyllegården.

Vendela Wärnevall och Sigge Göthe Saxvall tycker om sin nya förskola. Klätterställningen och gården är en favorit, men det är kul att pyssla och rita också, säger de.

Mer om Gyllegården – och Språkfiluren

Gyllegården (särskilt boende)

Gyllegårdens förskola

Språkfiluren

”Ett kvarter där generationer kommer mötas”(nyhet på borlange.se 25 mars 2021)

Smygtitt på nya Gyllegården (nyhet på borlange.se 12 maj 2023)