Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Tre personer står på röd matta i mitten står en person med sax och har precis klippt av ett rött sidenband

Jens Larsson, utbildningsledare på Erikslunds utbildningscenter, Cecilia Rohdin (S), ordförande social- och arbetsmarknadsnämnden och Niclas Grahn biträdande rektor vuxenutbildningen.

Bubbel och robotar invigde Erikslunds utbildningscenter

Bubbel, bandklippning och demonstration av splitterny högteknologisk utrustning med robotar. Nu har Erikslunds utbildningscenter invigts.

– Jag är så otroligt glad över att få vara här idag för att inviga Erikslunds utbildningscenter. Det är en av mina absolut stoltaste stunder som politiker i den här staden, säger Cecilia Rohdin (S), ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden som fick äran att klippa bandet under invigningen.

Teknik och industri i fokus

Erikslunds utbildningscenter, är en del av Borlänge kommuns vuxenutbildning, och ska erbjuda skräddarsydda utbildningar inom teknik och industri. Bakgrunden är att både redan etablerade företag och företag som ska etablera sig i Borlänge och Dalarna, exempelvis Northvolt, har ett stort behov av kompetent och utbildad arbetskraft inom teknik och industri. Målet är att utbildningarna ska möta dessa arbetsgivares behov.

"Jag är oerhört stolt"

Redan i januari 2023 drog första utbildningen igång på Erikslunds utbildningscenter: automationsoperatörsprogrammet.

– Det har blivit väldigt bra och borgar för att det ska bära framåt men det har också gått väldigt fort. Det är hårt arbete som ligger bakom detta och det är jag oerhört stolt över. Jag är också stolt över att vi med den här utbildningen kan möta den efterfrågan på kvalificerad arbetskraft som finns på marknaden, säger Lars Walter, chef bildningssektorn Borlänge kommun.

Investerat i högteknologisk utrustning

Erikslunds utbildningscenter är ett av de första i landet som har investerat i ny högteknologisk utrustning för att göra utbildningarna så relevanta som möjligt.
Så småningom kommer fler program att tillkomma men förhoppningen är också att industri och teknikföretag i Borlänge och regionen ska kunna låna utrustningen och utbilda redan befintlig personal.

– Det finns goda möjligheter att nyttja de resurser som vi har skapat här. Det är viktigt att säga att det inte bara är en kommunal angelägenhet, säger Lars Walter, chef bildningssektorn Borlänge kommun.

– Ja och jag vill rikta ett stort tack till alla som har bidragit till att det här faktiskt har blivit verklighet, säger Cecilia Rohdin (S), ordförande social- och arbetsmarknadsnämnden.

Filmklipp från utrustningen som finns på plats på Erikslunds utbildningscenter.