Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Festligt och färgglatt på kommunens äldreboenden

En färgsprakande dukning av höstlöv och äpplen och en färgstark trerättersmeny. På Åkershem slog personalen till på stort när offentliga måltidens dag skulle uppmärksammas.

På avdelningen Takåsen på Åkershem närmar det sig lunchtid och matsalen börjar fyllas på med matgäster. Idag är borden extra festligt dukade med vinglas och blommiga servetter. Borden har också dekorerats med färggranna löv, blommor och ljus och alldeles snart ska första rätten av tre serveras: en grön ärtkräm toppad med räkor och stenbitsrom.

– Det här tycker jag om. Låt naturen komma in, säger en av de boende och tittar på dukningen framför henne.

Årets tema: färg

Den tredje torsdagen i oktober varje år firas måltidens dag. I Borlänge kommun har dagen uppmärksammats, på ett eller annat sätt, inom särskilt boende och äldreomsorgen de senaste tio åren.

– Måltiden är en viktig del i de boendes vardag och en stor del av arbetsdagen för medarbetarna. Man kan göra stor skillnad med ganska små medel. Sedan ska man förstås uppmärksamma måltiden alla dagar året om men man kan inte ha fest varje dag, för då blir det ju inte fest, säger Ann-Helene Willemark, dietist Borlänge kommun.

I år kommer alla särskilda boenden i Borlänge bjuda sina boende på en egenkomponerad trerättersmeny.

– Alla kommuner som är med och deltar väljer själv tema. Förra året hade vi morot som tema och i år blev det färg. Sedan bestämmer enheterna själva om man lägger färg på maten, dukningen eller bägge delarna, säger Mari Hedlund, metodstöd för mat och måltider inom särskilt boende i Borlänge kommun.

Två personer står bredvid varandra utomhus och tittar in i kameran

Mari Hedlund, metodstöd för mat och måltider inom särskilt boende och Ann-Helene Willmark, dietist Borlänge kommun.

"Det här är hur kul som helst"

På Åkershem består dagens trerättersmeny, förutom ärtkrämen, av en köttfärslimpa med kantarellsås och rårörda lingon till huvudrätt. Till avslutning har Erik Nordström, kock på Åkershem, gjort en egen mangoglass som han serverar med körsbärssås och rostad kokos.

– Det här är hur kul som helst. Jag lagar gärna fler trerätters. Varje gång man gör något extra så är det fler som är nöjda med maten. Anhöriga uppskattar det också och vi i köket tycker det är kul att få göra något annat, säger Erik Nordström.

Maria Vestberg som arbetar som undersköterska på avdelningen Takåsen på Åkershem har tillsammans med kollegorna och de boende planerat och förberett inför dagen när det kommer till dukning och bordsdekorationer.

– Jag var ute och plockade löv utanför Trafikverket häromdagen. Polisen åkte förbi och undrade nog vad jag höll på med för jag stod och hoppade upp och ner och försökte nå några fina löv som satt kvar på trädet, säger Maria Vestberg.

Anordnar tävling med fina priser

Precis som föregående år uppmärksammas offentliga måltidens dag dessutom med en tävling där de enheter som vill kan skicka in bilder från dagen för att få chans att vinna fina priser.

– Vi är vinstsugna men det är nog alla. Vi har lagt ner mycket tid på att plocka, fixa och greja, säger Helena Wikström undersköterska på Åkershem.

– Det är också så mysigt att göra det här lilla extra och man ser att de boende uppskattar det, säger Maria Vestberg undersköterska på Åkershem.

I matsalen är förrätten uppäten och varmrätten dukas upp. Vinglasen med det alkoholfria bubblet fylls på igen. Någon vill ha potatismos till köttfärslimpan, en annan potatis.

– Vad tyckte du om maten, var den god, frågar personalen en av de boende.

– Mmm, säger hon och höjer glaset till en skål.