Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Carolina Svedjeland, rektor och Erik Björklund, IB koordinator ser fram emot att starta upp IB-programmet till hösten 2024.

IB vill öppna dörrar ut mot världen

En gymnasieutbildning på engelska, med en internationell läroplan och prov som ser likadana ut överallt i världen. Hösten 2024 drar IB-programmet igång, en unik och efterlängtad utbildning.

– Det finns ett stort behov av en internationell gymnasieutbildning i Borlänge. I och med Northvolts etablering behöver vi så småningom kunna erbjuda utbildning till våra internationella medarbetares ungdomar, men vi har också flera andra internationella företag här i Borlänge och vi har Högskolan Dalarna, säger Carolina Svedjeland rektor på Hagagymnasiet där utbildningen kommer att startas upp nästa år.

Inga kunskaper i svenska krävs

International Baccalaureate Diploma Programme (IBDP) är en internationell gymnasieutbildning där undervisningen sker helt på engelska. Utbildningen följer en internationell läroplan, finns vid över 1000 skolor världen över och ger elever behörighet att söka till universitet och högskolor i Sverige och världen.

– Till skillnad från till exempel Engelska skolan sker all undervisning på engelska. Plattformar, system och så vidare. Du behöver alltså inte kunna svenska överhuvudtaget för att börja på IB, säger Carolina Svedjeland rektor Hagagymnasiet.

Har varit lärare i Thailand

Hösten 2024 går starten för den allra första årskullen och just nu pågår förberedelserna för fullt. Till sin hjälp har rektor Carolina Svedjeland bland annat IB-koordinatorn Erik Björklund. När utbildningen drar igång kommer han fungera som mentor för alla klasser. Samtidigt kommer han ha en roll som biträdande rektor med ansvar för administration av betyg, prov och så vidare, en uppgift som han har erfarenhet av sedan tidigare.

– Jag har bott i Thailand i 14 år där jag har arbetat på en internationell skola. Först som lärare men mot slutet också med en slags biträdande rektor-roll. Det var väldigt spännande och givande men till slut längtade jag hem till Sverige, säger Erik Björklund IB-koordinator.

Kollage på IB-marknadsföring. Folder, broschyr och mugg.

Elever som går i årskurs 9 idag blir första kullen som kan söka till IB hösten 2024.

"Jag tror IB ger så många möjligheter"

Trots att det är mycket kvar att fixa innan skolstart ser både Erik Björklund och Carolina Svedjeland fram emot starten.

– Jag tycker det ska bli så spännande att få ta del av elevernas framtid efter att de gått klart utbildningen. Att få se vad de gör i framtiden och var de hamnar. Jag tror IB ger så många möjligheter, säger Erik Björklund.

– Vi har redan väldigt bra högskoleförberedande program i Borlänge. IB tycker jag man ska välja om man är lite osäker på vad man vill läsa, säger Carolina Svedjeland.

Enligt Carolina jobbar IB också på ett annat sätt med sin läroplan. I utbildningen ingår till exempel delen: ”Hur lär jag mig själv?” Där får man som elev fundera kring sin egen studieteknik och reflektera över sitt eget lärande.

– Att jobba på det sättet med sin egen utveckling, det har inget annat program, säger Carolina Svedjeland.

Antagning öppnar januari 2024

Den 15 januari 2024 öppnar antagningen till gymnasiet för elever som nu går i årskurs nio. För Carolina Svedjeland, Erik Björklund och de andra som arbetar med IB är det spännande tider som väntar.

– Att vi faktiskt startar den här utbildningen tycker jag är kul för Borlänge. Att det blir en lite mer internationell miljö här även om vi börjar smått och vi kanske bara har en klass till att börja med så kommer det någon gång kanske bli lite vanligare att man hör ”hi” och ”hello” på gatan. Det ska bli intressant att se hur det blir och jag ser fram emot det, säger Erik Björklund.

– Ja och det ska bli jättespännande att se hur många nior som söker när gymnasieantagningen öppnar i januari, säger Carolina Svedjeland.

Mer information och frågor och svar om IB

Öppet hus Hagagymnasiet

På tisdag 21 november har Hagagymnasiet öppet hus. Där får elever som går årskurs 9 chansen att se skolorna inifrån och träffa personal och elever som kan berätta mer om skolan och utbildningarna, däribland IB.

När: Tisdag 21 november klockan 18.00-20.00
Plats: Läroverksgatan 6 (Hagagymnaiset)

Elever på skola.