Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

En butikslokal fullt med prylar, mattor, tavlor, smycken och så vidare.

Mysigt och kreativt från golv till tak

Egengjorda smycken, mattor och målningar. På Mysiga butiken är det tomteverkstad varje dag och samtidigt en plats där både deltagare och handledare trivs.

– Jag tycker det är bra här. Man får göra vad man vill och tycker om. Vi lär oss och utvecklas hela tiden och sedan är det skönt att få komma bort hemifrån också, säger Josephin Skäär deltagare på Mysiga butiken.

Mysiga butiken är en av ett 20-tal dagliga verksamheter i Borlänge kommun. Daglig verksamhet riktar sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning som till exempel autism eller hjärnskada som inte är medfödd.

Tre personer står i butik och tittar in i kameran.

Deltagaren Adina Lundberg och handledarna Annelie Stadig och Marhia Larsson trivs på Mysiga butiken.

19 deltagare och 2 handledare

På Mysiga butiken arbetar 19 deltagare tillsammans med handledarna Annelie Stadig och Marhia Larsson med att skapa allt från egenvävda mattor, nyckelringar, smycken, målningar och kläder. Produkterna säljs sedan vidare i butiken som har öppet för allmänheten några dagar i veckan.

– Det är så häftigt när en deltagare skapar någonting en dag och sedan kommer tillbaka nästa dag och upptäcker att det de gjort faktiskt har sålts vidare till någon. Då blir de så glada, säger Marhia Larsson, handledare Mysiga butiken.

"Vi har riktigt roligt på jobbet"

Adina Lundberg och Josephin Skäär är två av deltagarna som varit på Mysiga butiken i flera år.

– Jag gör allt möjligt här. Jag målar sådant som vi säljer, jag syr, gör pärlplattor, broderar och väver. Det bästa är att det är lite olika och att vi inte gör samma saker hela dagarna, säger Adina Lundberg deltagare Mysiga butiken.

– Det blir också ett socialt umgänge som många inte har på fritiden. Vi kommer alla bra överens och ni deltagare har mycket gemensamt så vi har ofta riktigt roligt på jobbet. Vi brukar försöka spöa varandra i Yatzy på eftermiddagarna innan vi går hem och det blir nästan på liv och död ibland, säger Annelie Stadig handledare Mysiga butiken.

Person sitter vid vävstol.

Adina Lundberg har varit på Mysiga butiken i flera år och trivs med de varierande arbetsuppgifterna.

Ser stor utveckling hos deltagarna

Mysiga butiken är en så kallad företagsverksamhet vilket betyder att arbetsuppgifterna är lite svårare och utmaningarna större än på de dagliga verksamheter som kallas basverksamhet. Annelie Stadig och Marhia Larsson ser också stor utveckling hos deltagarna både på ett personligt plan men också arbetsmässigt.

– Som när du Adina började väva till exempel. Det är stor skillnad på kvalitén på mattorna från hur det var i början. Det blir bättre och bättre och så är det väl med allt. Om man håller på mycket med en sak så blir man bättre på det, säger Annelie Stadig.

– Ja så är det, säger Adina Lundberg.

Vill att fler ska handla i butiken

Förhoppningen är att någon gång utöka Mysiga butikens verksamhet eftersom den är så populär bland deltagare. Dessutom hoppas alla att fler Borlängebor ska hitta till Mysiga butiken.

– Även om vi bara har öppet onsdag till fredag är vi ju ofta här så det är bara att knalla in. Vi vill ju sälja bort våra saker så vi kan fylla på med nytt för våra deltagare är snabba på att tillverka nytt, säger handledaren Marhia Larsson.

Kvällsöppet 7 december

På torsdag 7 december har Mysiga butiken öppet mellan klockan 10.00-20.00.
Förutom en chans att besöka butiken under kvällstid kommer det bjudas på julmusik och glöggförsäljning i butiken.

Adress: Hantverksbyn 4, Borlänge

Välkomna!