Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Person står med bakspade i handen framför en brinnande bakugn

Calle Leppänens stora intresse är att baka och de dagar han inte är på Matjes Emils arbetar han på pizzeria Valentino i Forssa.

”Om man en gång börjat här vill man inte sluta”

Matjes Emils är den dagliga verksamheten där en arbetsdag innehåller allt från att montera rörklämmor till att baka bröd i bagarstugan från 1700-talet. En arbetsplats där deltagarna trivs både på och utanför arbetet.

Det är tidig förmiddag i slutet av november på Matjes Emils gård. Novembersolen ligger gömd bakom snötunga moln och mot marken faller lätta snöflingor. Gården som ligger precis intill både motorvägen och Dalälven ligger stilla. Men bakom dörrarna finns liv. I snickeriet sågas, filas och målas det. I parhuset snurrar bakmaskinerna till en doft av pepparkakor. I bagarstugan, den äldsta byggnaden på gården som upprättades på 1700-talet, sprakar den vedeldade bakugnen i väntan på nästa deg.

– Jag tycker bäst om att vara här och baka och jag har ett stort intresse för det. Det började när jag som liten kom från Indien till Sverige och vi bakade första gången. Sedan dess har jag varit fast, säger deltagaren Calle Leppänen och skjutsar en deg rakt in i ugnen med van hand.

– Du kanske hade talang, säger handledaren Kicki Bergh.

– Nej någon talang hade jag inte på den tiden. Det var bara intressant och jag gillar utmaningar, säger Calle Leppänen.

"Ett jobb där alla behövs"

I Borlänge kommun finns det ett 20-tal dagliga verksamheter som riktar sig till personer med intellektuell funktionsnedsättning, autism eller hjärnskada som inte är medfödd. Matjes Emils är en av verksamheterna där 25 deltagare tillsammans med fem handledare ansvarar för att ta hand om Matjes Emils gård.
Calle Leppänen har varit på Matjes Emils sedan 2011, handledaren Kicki Bergh sedan 2010.

– Det bästa med det här jobbet är killarna och tjejerna som kommer hit. Vi har en bra vi-känsla och bra stämning. Sedan är det ett jobb där alla verkligen behövs. Det är ett riktigt jobb med riktiga arbetsuppgifter, säger Kicki Bergh.

Kollage av julbock och tomtar gjorda av gran och julkulor.

Just nu pågår intensiva förberedelser inför julkvällen.

Konferens, snickeri och bageri

Förutom att ta hand om gården arbetar deltagarna bland annat med att sköta konferensverksamhet. Några arbetar med att montera klämrör till ett företag i Falun, några håller till i snickeriet och skapar unika hantverk till försäljning och några i bagarstugan där de bakar bröd till kommunens verksamheter och företag. Dessutom finns det planer på att så småningom öppna butik i en av bodarna på gården.

– Men sedan har vi också några kvällar per år när vi som jobbar här bara umgås och har kul. Vi har pizzakvällar, grillkvällar och kick off. Vi har kul ihop och vi handledare försöker visa deltagarna att det faktiskt går att göra saker även efter jobbet, säger Kicki Bergh.

Just den här novemberförmiddagen är det däremot fullt fokus på den kommande årliga julkvällen.

– Man kan säga att vi har två stora händelser per år och det är vår julkväll och vår loppis i maj. Vi jobbar nästan hela året inför de här timmarna. Vi bakar bröd, skapar snickerier, plockar lingon för att koka vår egen lingonglögg och så vidare, säger Kicki Bergh.

"Man slutar aldrig på Matjes Emils"

I bagarstugan skickar Calle in brödspaden och tar ut ett gyllenbrunt bröd ur den heta bakugnen. Ute flyter Dalälven sakta förbi medan snön nu har bildat ett vitt täcke på marken.

– Jag har varit på några olika dagliga verksamheter men där jag trivs bäst, det är här på Matjes Emils. Jag kommer vara här så länge de vill ha mig, säger Calle Leppänen.

– Det är aldrig någon som riktigt slutar här på Matjes Emils, säger Kicki Bergh och skrattar.

– Nej, inte förrän man går i pension, säger Calle Leppänen.

– Jag vet inte Calle, det är knappt så de ens slutar då, säger Kicki Bergh.

Julkväll på Matjes Emils gård

Onsdag den 6 december mellan klockan 16.00-19.00 har det blivit dags för Matjes Emils årliga julkväll. Här kan du köpa vedugnsbakat bröd, hantverk och Matjes Emils egna lingonglögg. Dessutom får du en chans att träffa tomten.

När: 6 december klockan 16.00-19.00
Adress: Matjesgatan 12, Borlänge

Välkomna!