Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Stor uppslutning när Jax nya ungdomsmötesplats invigdes

I lördags bjöds det både på dansupppvisning och festlig musik när Jax nya ungdomsmötesplats invigdes.

Det var så sent som i december man tog beslut om att öppna en ny ungdomsmötesplats i Jax. Denna på samma plats där det tidigare varit en fritidsgård. I lördags blev ungdomsmötesplatsen formellt invigd och invigningen var välbesök av såväl personal som Borlängebor. På plats var bland andra kultur- och fritidsnämndens ordförande Maslah Omar (S) som tillsammans med två ungdomar klippte invigningsbandet.

– Vi har jobbat länge med den här frågan – att öppna en ungdomsmötesplats här i Jax, och vi har träffat många ungdomar som fått önskat och tycka till om mötesplatsens utformning. Därför är det otroligt kul att vara här i dag och äntligen inviga vår nya ungdomsmötesplats. Jag vill också passa på att tacka alla ungdomar och personal som arbetat med den här frågan och som gjort den här invigningen möjlig, säger Maslah Omar, (S) kultur- fritidsnämndens ordförande, när han håller sitt invigningstal.

Fem fritidsledare står på rad och ler in i kameran 

Fritidsledare Monica Bodin, Sanna Siversen, Jenny Törehed, Henry Murtokangas och Sanna Diffner

– Jax ungdomsmötesplats är en plats för ungdomar av ungdomar, berättar Anne Söderberg enhetschef för Ung fritid.

Här kommer unga bland annat kunna syssla med sång, dans, teater men också spela pingis och biljard.

– Vi kommer jobba mycket med inflytande och demokrati, det är våra unga som fått planera och utforma mötesplatsen och de ska finnas möjlighet att komma med idéer och projekt under tidens gång. Vi har även haft en liten grupp ungdomar som varit med och fått bestämma hur det ska se ut, vad det ska vara möjligt att göra här och vilka trivselregler som ska gälla. En grupp ungdomar har också varit med och planerat den här invigningen, berättar Anne Söderberg.

Det finns fortfarande planer att öppna upp en till ungdomsmötesplats i västra Borlänge som ska ersätta Träffpunkten Paradiset. En målsättning finns också om att 2024 skapa ett Trevligt hus koncept även i Gylle skola, likt det som idag finns på Paradisskolan.

Öppettider Ungdomsmötesplatsen Jax

Fritidsgården Jax ligger i Jakobsgårdsskolans foajé och är öppen för ungdomar från högstadiet och äldre.

Öppettider

Tisdagar: kl. 17.00-21.00

Onsdagar: kl. 17.00-21.00

Fredag och lördag var tredje vecka (från vecka 6): kl. 17.00-21.00

För mer information, besök fritidsgården!

Telefon (samordnare): 070-315 71 08

Besöksadress: Jaxtorget 5

Läs mer om Jax ungdomsmötesplats och våra andra ungdomsmötesplatser

Annat som är på gång för Borlänges ungdomar under vårterminen

MBU

Snart drar MBU igång för vårterminen, MBU är ett brottsförebyggande projekt som har som syfte att skapa förståelse mellan vuxna i samhällsbärande yrken och ungdomar. I projektet får unga som sökt om att få delta och som plockats ut till en grupp om 12, prova på att vara polis, brandman, fältassistent, ambulanssjukvårdare, socialsekreterare. Alla dessa yrkeskategorier deltar och Ung Fritid driver projektet.

Läs mer om MBU

Dans för hälsan

Dans för hälsa har tartat för vårterminen. Detta är en forskningsbaserad metod för att arbeta förebyggande mot psykisk ohälsa bland unga tjejer. Vi har två fältassistenter som har utbildning för detta och som håller i grupper under vår- och hösttermin. Dans är ett av verktygen i arbetet.

Trevligt Lov

De aktiviteter som ingår i Trevligt lov är gratis och riktar sig till alla barn och ungdomar som bor eller vistas i Borlänge kommun. Vissa är det bara att dyka upp på, medan andra kräver anmälan i förväg. Nästa gång det är dags för Trevligt lov är sportlovet 2024 (vecka 9). Gratis aktiviteter att delta i under den veckan, 26 februari - 3 mars, kommer att presenteras i slutet av vecka 7.

Läs mer om Trevligt lov