Borlänge kommun

Solpark med iskallt uppdrag

En unik park bestående av 580 solpaneler som dygnet runt producerar el till Borlänge ishall. Nu är Borlänge kommuns allra första solcellspark i drift.

– Den här solcellsanläggningen är en otraditionell lösning. Det är den första solcellsanläggningen i Borlänge kommun som är markplacerad. Det unika är också att den är så centralt placerad, säger Kent Björk säljare Borlänge Energi.

Ishallen en elkrävande fastighet

I december 2022 togs beslutet och i maj 2023 drog bygget av Borlänges första solcellspark igång. Intill Borlänge ishall, på en yta av 1132 kvadratmeter har 580 solpaneler monterats och förväntas producera drygt 237 000 kWh per år till Borlänge ishall. Det är cirka 15 procent av ishallens totala elförbrukning.

– Ishallen är en av kommunens fyra mest elkrävande fastigheter så det här är en riktigt bra investering. Att ha en solcellspark här passar väldigt bra eftersom man också har verksamhet här i princip hela året, säger Johan Thurin fastighetschef Borlänge kommun.

Gruppbild på tre personer utomhus i vinterlandskap

Kent Björk, säljare Borlänge Energi, Elin Aura, energikoordinator Borlänge Energi och Johan Thurin, fastighetschef Borlänge kommun.

"Kommunen ska vara en föregångare"

Solcellsparken är ett samarbete mellan Borlänge kommun och Borlänge Energi. Trots att det är det första samarbetet som mynnat ut i en markbelagd solcellsanläggning har satsningar på förnybar energi och solcellsanläggningar pågått länge.

– Vi har producerat väldigt mycket de senaste åren. Maserskolans matsal och Kvarnsvedens idrottshall är precis i slutförande där vi beklätt taket med solpaneler. Räddningstjänsten och Mats Knuts förskola är andra exempel, säger Kent Björk.

– Borlänges långsiktiga mål är att öka den förnybara energiproduktionen. Det står också att kommunen ska vara en föregångare och det är ju den här anläggningen ett bevis på, säger Elin Aura energikoordinator på Borlänge Energi.

Har kostat tre miljoner kronor

Totalt har solcellsparken kostat tre miljoner kronor att anlägga, något som kommunen räknar med att ha tjänat in på cirka sju till åtta år.

– Vi gör smarta investeringar för Borlängebons pengar. Förutom att den här anläggningen är en del av Borlänges långsiktiga mål sänker vi också vår driftskostnad i fastigheten vilket gör att vi får mer pengar över till annat. Så jag tycker det här är en riktigt smart och bra investering, säger Johan Thurin fastighetschef Borlänge kommun.