Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Personalen på Fritidsbanken.

Personal på Fritidsbanken, från vänster: Karin Netzel, Joakim Olsson, Monica Olin, Sonil Hansson, Theres Nyström, Ali Allaw och Johan Ekman.

1-årsjubileum för Fritidsbanken

Konceptet att allt är gratis, alla får låna och nästan allt är återbrukat verkar uppskattas av många. Onsdagen den 6 mars firar Fritidsbanken ett år i Borlänge med att hålla öppet hus.

Det har varit ett lyckat första år, konstaterar personalen så här ett år efter att Fritidsbanken öppnade i Borlänge centrum.

– Ja, det har gått väldigt bra. Borlängeborna har hittat till oss och de kommer både för att låna och skänka utrustning, säger Theres Nyström, projektledare och platsansvarig på Fritidsbanken.

Fritidsbanken i Borlänge har sedan mars 2023 lånat ut fritidsutrustning som skridskor, skidor, cyklar och mycket annat till friluftssugna Borlängebor och besökare. Att allt är gratis, alla får låna och nästan allt är återbrukat är konceptet.

Låntagarna är enligt personalen allt ifrån ”vanliga Borlängebor” till utländska medborgare som tillfälligt är i Dalarna för att jobba. Internationella studenter, flyktingar från Ukraina, turister, skolor, föreningar, behandlingshem och arrangörer i Trevligt lov är exempel på andra som hittat till Fritidsbanken och regelbundet nyttjar möjligheten att låna saker till olika sport- och fritidsaktiviteter.

– Vi når en bred målgrupp och det är många som säger ”Wow, vilket ställe!” när de besöker oss i butiken, säger Theres Nyström.

Det breda utbudet och den fina lokalen uppskattas inte bara av de lokala besökarna. Det har också gjort att den centrala föreningen, Fritidsbanken Sverige, lyfter Fritidsbanken Borlänge som ett gott exempel när de pratar om konceptet både i nationella och internationella sammanhang.

Theres Nyström. 

"Vi har en verksamhet att vara stolta över, helt klart, och vi är så tacksamma att så många generöst skänker utrustning till oss – både privatpersoner, företag och andra kommunala verksamheter" säger Theres Nyström, platsansvarig på Fritidsbanken.

Många engagerade i arbetet

Borlänge kommun driver Fritidsbanken och det är medarbetare från kultur- och fritidsenheten som sköter butiken. Till sin hjälp har de personer som arbetstränar och praktiserar. I arbetet samarbetar man också mycket med andra kommunala verksamheter, exempelvis arbetsmarknads- och integrationsenheten (AMI) liksom med Borlänge Energi, Tunabyggen, Region Dalarna samt lokala företag och föreningar.

Dessutom gör deltagare och handledare vid Sysselsättningen SoL på Betesgatan en mycket värdefull insats. Som en del av den dagliga verksamheten arbetar de med att ta emot, rengöra och reparera utrustning till Fritidsbanken.

– Vi gör allt möjligt; slipar skridskor, tejpar längdskidor, målar cyklar och annat i Fritidsbankens gröna färg och kör transporter mellan Fritidsbanken, Betesgatan och Fågelmyra. Vi har också hjälpt till att tillverka en del inredning till själva butiken, säger Peter Fors, handledare vid Sysselsättningen SoL.

Tre arbetsklädda personer.

Tom Karlsson, Fernando Gyllenvåg och Carlos Nilsson är några av de deltagare vid Sysselsättningen SoL som hjälper till att fixa saker till Fritidsbanken.

Ännu mer utrustning behövs

Ju fler som hittar till Fritidsbanken, desto mer utrustning kommer behövas för utlån.

– Vi arbetar för att bli ett ”folkhälsobibliotek” och för att så många som möjligt ska komma i rörelse. Ingen ska behöva säga att man inte kan delta i olika aktiviteter för att man saknar utrustning, säger Theres Nyström.

Hon och övrig personal välkomnar alla som vill skänka saker de inte längre använder och behöver själva. Den som vill skänka utrustning kan göra det direkt till butiken på Borganäsvägen eller lämna sakerna på Betesgatan 12 eller vid Fågelmyra återvinningscentral.

Öppet hus 6 mars

För att uppmärksamma och fira 1-årsjubiléet anordnar Fritidsbanken öppet hus onsdagen den 6 mars. Då bjuds det på bubbel och snacks, tävlingar samt underhållning av Borlänge musikskola. En trumslagare inleder det musikaliska inslaget kl. 10.30 och därefter blir det en stunds sång och rock varje hel timme; kl. 14-17.

– Vi har alltid öppet på onsdagar, men nu på onsdag förlänger vi öppettiden en timme, till klockan 18. Vi hoppas att många, både nya och gamla besökare, kommer till oss då, säger Theres Nyström.

Utdrag ur statistiken sedan öppnandet 2023-03-02

Totalt antal utlånade artiklar: 12 685
Utlånade skridskor: 774
Alpinskidor: 652
Cyklar: 380

Mer om Fritidsbanken