Publicerad:
Unik upplevelse i EU-parlamentet väntar elever på Hagagymnasiet
Hur är det att vara EU-parlamentariker? Det är vad klass SA22A på Hagagymnasiet ska få uppleva när de som enda klass från Sverige får åka till EU-parlamentet i Strasbourg.
– Det är coolt att få åka iväg, speciellt också för att vi får åka till Europaparlamentet. Det är ju en ganska stor sak ändå, säger Saga Olérs, SA22A Hagagymnasiet.
– Jag tycker det ska bli kul att få träffa andra ungdomar från andra länder, säger klasskompisen Erik Forss.
Tävling: Bli EU-parlamentariker för en dag
Våren 2023 anordnade samhällsvetartreorna på Hagagymnasiet en EU-vecka i samband med EU-dagen den 9 maj. Ämnet var trygghet och säkerhet i Borlänge. Borlänges ledande politiker, EU-parlamentariker, försvarsmakten, kommunens fältassistenter och SVT:s utrikeskorrespondent Bert Sundström var några som medverkade, föreläste och deltog i diskussioner.
– När jag sedan såg att det fanns en tävling som hette ”Bli EU-parlamentariker för en dag” och gick ut på att man skulle berätta vad man gjorde under EU-dagen 2023 så bestämde jag mig för att skicka in hela vårt gedigna program, säger gymnasieläraren Torbjörn Forsberg som också är internationellt ansvarig lärare på Hagagymnasiet.
"Jag skrek i arbetsrummet av glädje"
Strax innan jul kom beskedet; Hagagymnasiet hade vunnit och skulle bli den enda klassen från Sverige som skulle få åka ner till EU-parlamentet i Strasbourg, Frankrike.
– Jag bara skrek i arbetsrummet av glädje: ”Vi vann!”, säger Torbjörn Forsberg.
Eftersom eleverna som anordnade EU-veckan inte går kvar på skolan är det istället samhällsvetartvåorna som får åka på resan. Den 20 mars åker klassen ner till Strasbourg där de under två dagar kommer få träffa klasser från 26 andra länder för att diskutera jämställdhet.
– Målet är att det ska bli en resa för livet, framförallt hela upplevelsen att få vara i EU-parlamentet. Det är mäktigt att vara i maktens korridorer. Många har aldrig varit iväg på något liknande och kommer heller aldrig göra det igen. Jag tror att eleverna kommer få ett ökat självförtroende, att de kommer inse att de kan mer engelska än de tror och att andra faktiskt kommer lyssna på vad just de har att säga, säger Torbjörn Forsberg.
Har skrivit tal om jämställdhet
Inför resan har eleverna fått plugga på glosor som rör EU och EU-parlamentet, men de har också fått skriva varsitt tal på både svenska och engelska inom ämnet jämställdhet. Om de vågar finns det sedan möjlighet för dem att hålla talet på plats.
– Jag hoppas att några av eleverna vågar och det är några som har sagt ”kanske”, säger Torbjörn Forsberg.
"Kul att få göra någonting med hela klassen"
– Jag tycker det ska bli spännande att få höra vad andra ungdomar i andra länder tänker om jämställdhet. Att se om det skiljer sig från vad vi har för värderingar, normer och vad vi vill uppnå, säger Saga Olérs SA22A Hagagymnasiet.
– Men det ska också bli kul att få göra någonting med hela klassen och få lite miljöombyte, fyller klasskompisen Linnea Lund i.