Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Borlänge stärker äldreomsorgen med utbildningssatsning

Äldreomsorgslyftet 2024 ger personal möjlighet att lära sig mer och att säkra en god omsorg för äldre nu och i framtiden.

Borlänge kommun deltar i det statliga projektet Äldreomsorgslyftet 2024. Detta innebär att 22 personer som arbetar som vårdbiträden i kommunen kommer att få möjlighet att utbilda sig till undersköterskor.

– Vi måste jobba för att på olika sätt höja kvaliteten i omsorgen. Äldreomsorgslyftet är en väldigt bra satsning där staten bidrar till finansieringen, säger Marianne Henriksson (M), ordförande i omsorgsnämnden.

Genom satsningen kommer anställda inom omsorgen att kunna studera på betald arbetstid från augusti 2024 till februari 2026. Målsättningen med Äldreomsorgslyftet är att förbättra kvaliteten i äldreomsorgen genom att ge personalen mer kunskap och färdigheter.

– Att erbjuda utbildning på arbetstid är ett sätt för kommunen att visa att vi ser värdet av att ha välutbildad personal inom äldreomsorgen. Det är bra både för de äldre som behöver omsorg och för personalen som får en chans att utvecklas i sitt yrke, säger Åsa Olsson, tillförordnad chef för omsorgsförvaltningen.

Ansökan är öppen under perioden 25 mars – 12 april. Läs mer på borlange.se/lyftet.

Bakgrund

Projektet Äldreomsorgslyftet startades av regeringen 2020 för att hjälpa till med kostnaderna för de som studerar till vårdbiträde eller undersköterska. Fram till nu har Borlänge kommun utbildat 62 personer till undersköterskor med hjälp av detta program. Med de 22 nya platserna fortsätter kommunen att fokusera på att göra äldreomsorgen bättre.

Kompetenslyft, äldreomsorgen (skr.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.