Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

BIld på människor på mässa tagen uppifrån

Rekordmånga besökte "Framtid Borlänge"

Ett 30-tal nöjda utställare och runt 700 besökare. Det är resultatet av årets utbildnings- och jobbmässa i Borlänge.

– Jag är här för att jag letar efter arbete just nu så jag tar alla möjligheter som finns. Egentligen kollar jag mest på företag inom logistik och lager men så pratade jag med folkhögskolan Brunnsvik och blev sugen på det. Så det verkar finnas möjligheter, säger besökaren Johan Larsson från Falun.

Porträtt på person i bakgrunden syns fler människor.

Johan Larsson på utbildnings- och jobbmässan "Framtid Borlänge"

Hoppas mässan leder till nya möjligheter

Hur ser arbetsmarknaden i Borlänge och regionen ut? Vilka kompetenser efterfrågas och vilka utbildningar ger goda chanser till jobb i framtiden? Det var huvudfokus på årets utbildnings- och jobbmässa ”Framtid Borlänge”. Förutom att ett 30-tal företag och utbildningsanordnare från regionen var på plats fick besökarna en chans att träffa Sveriges första AI-SYV (studie- och yrkesvägledare) ”SYV-KIM” och lyssna på föreläsning om framtidens arbetsmarknad.

– Jag hoppas att den här mässan leder till att några personer som jobbar i ett yrke nu men som är sugna på något annat, hittar det där andra här. Jag hoppas också att de som är arbetssökande får chans att träffa arbetsgivare och kanske kan fixa det där sommarjobbet eller vad det än kan vara. Eller att någon hittar en utbildning som de vill prova på, säger Ronny Björn chef Vägledningscentrum Borlänge kommun.

Maserfrakt, SSAB och LYKO på plats

Även bland utställarna, där bland annat SSAB, Maserfrakt, Högskolan Dalarna, Komvux och LYKO var representerade, var förhoppningarna stora.

– Vi är här för att marknadsföra oss och visa att LYKO finns och att det finns jobb. Vi har ett helt nytt kontor här i Borlänge där 50 personer arbetar i dagsläget, för två år sedan var vi inga alls. Vi behöver folk hela tiden, både inom IT och kundtjänst och vi vill hitta alla stjärnor som finns här i Dalarna, säger Jennifer Lundgren, kundtjänstchef LYKO.

Två personer på mässa.

"Det går väldigt bra för LYKO och vi vill hitta alla stjärnor som finns här i Dalarna", säger Jennifer Lundgren kundtjänstchef på LYKO.

Hoppas på ny mässa nästa år

Mässan anordnades precis som tidigare år av Borlänge kommuns vuxenutbildning, Vägledningscentrum, näringslivskontoret och arbetsmarknads- och integrationsenheten. Ronny Björn, chef för Vägledningscentrum, var både nöjd, glad och lättad efter dagen.

– Man är alltid lite nervös inför och funderar över om det kommer komma någon. Men det har gått över förväntan. Trots parkeringsstrul och annat så är det väldigt mycket folk här. Jag hoppas också att utställarna är glada och nöjda efter den här dagen och att den faktiskt har gett dem något. Det är viktigt att de vill komma tillbaka om vi ska ha en ny mässa nästa år, säger Ronny Björn.