Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Kes Engström träffade tre nya kompisar på Tjärna discgolfbana - Berit Kjerulf, Maria Rundell och Ing-Marie Brunk.

Kes Engström träffade tre nya kompisar på Tjärna discgolfbana - Berit Kjerulf, Maria Rundell och Ing-Marie Brunk.

De testar nya idrottsgrenar och hittar nya vänner på Seniorkul

– Padel ska jag prova igen! Och bågskytte!

Bo Engström och hans hustru Kes har fått smak för idrottsgrenar de aldrig tidigare varit i närheten av. På köpet har de träffat ett helt gäng trevliga seniorer från Borlänge.

För drygt ett år sedan hade projektet Seniorkul premiär i Borlänge. 20 pensionärer träffades 20 gånger under våren för att prova olika idrottsgrenar. Seniorerna odlade så fin gemenskap att de än idag träffas regelbundet för att promenera och gå på restaurang tillsammans.

Fastnat för bågskytte och padel

Under hösten träffades nästa 20-mannagrupp och i februari i år var det dags igen. För varje ny grupp är gensvaret lika starkt. Det handlar inte bara om att testa nya spännande idrottsaktiviteter utan minst lika mycket om att få träffa nya trevliga personer. Pensionärerna Bo och Kes Engström är entusiastiska när de berättar om vårens grupp:

– Det är verkligen jätteroligt! Här får man prova sådant man aldrig skulle ha provat annars och dessutom upptäcka att det är många aktiviteter man faktiskt klarar trots att man har kommit upp i åldern och börjat få lite krämpor, säger Kes.

Bo Engström testar discgolf.

Bo Engström testar discgolf i Tjärna.

Padel är ett exempel. Hon och Bo tänker definitivt spela padel igen. För Bo blev dessutom bågskytte en aha-upplevelse. Han lyckades bra och påmindes om barndomen då han fick en pilbåge i present.

– Det blev lite nostalgi, jag lyckades träffa tavlan och vi hade en trevlig instruktör. Så bågskytte ska jag prova igen, säger han.

Seniorkul testar bågskytte.

Seniorkul testar bågskytte.

Mål: Bättre fysisk och psykisk hälsa

Seniorkul är ett tidsbegränsat projekt som initierats av Sisu Dalarna och bekostas med pengar från Allmänna arvsfonden. Borlänge kommun är medarrangör och hjälper till att sprida kännedom om projektet.

Syftet är att förbättra både den fysiska och psykiska hälsan för målgruppen 65 år och äldre. Förhoppningen är att fler föreningar ska erbjuda aktiviteter anpassade för äldre och att fler äldre ska vara aktiva i föreningslivet och få möjlighet att stärka sin hälsa både fysiskt, psykiskt och socialt.

– Att vi fikar och umgås är minst lika viktigt som själva aktiviteterna i det här projektet. Jag har märkt att många faktiskt är ensamma. Genom att vara med på Seniorkul får de ett väldigt fint socialt sammanhang att vara i, säger Kes.

Bana 17 på Tjärna discgolfbana.

Bana 17 på Tjärna discgolfbana.

Fakta om Seniorkul

  • Under perioden 26 februari-8 maj arrangeras 20 aktiviteter.
  • Bland aktiviteterna finns exempelvis curling, tennis på studs, ridning och orientering, men även hjärt- och lungräddning och en träff med fokus på kost.
  • I höst får nästa 20-mannagrupp chansen att uppleva Seniorkul. Intresserade uppmanas hålla utkik efter annonser.