Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Foto: Jennie Jacobs

Alva Tång får årets kulturstipendium

För att hon: lyckas förmedla känslor och bestående intryck som talar direkt till hjärtat. Artisten och musikern Alva Tång är årets kulturstipendiat.

– Det betyder jättemycket och det känns otroligt kul. Jag tror att man varje dag ställer sig frågan ”varför gör jag det här?”. För det är så himla svårt att leva på. Men jag älskar musik, det finns inget bättre, roligare mer givande och utvecklande. Man kommer också på varför man gör det när det kommer fram folk eller när man får ett stipendium från kommunen, då fattar man varför man gör det, säger Alva Tång.

"JUSSI" en hyllning till Borlänge

Alva Tång är född och uppvuxen i Malungs kommun men bor, studerar och verkar sedan några år tillbaka i Borlänge. Alva har hållit på med musik länge och första albumet släppte hon redan 2013 tillsammans med House DJ Adrian Lux. För tillfället håller hon på med låtar som ska mynna ut i en dubbel EP i vår, och senare i höst ska ett nytt album släppas. Nyligen släppte Alva låten "JUSSI" som är lite av en hyllning till Borlänge.

– Att flytta till Borlänge är det bästa jag gjort tror jag. Eftersom det inte är en så stor stad och människor är intresserade av kultur är det lättare att nå ut till fler. I Stockholm till exempel blir man en i mängden. Här bryr sig folk på ett annat sätt, säger Alva.

Vinner 30 000 kronor

Borlänge kommuns kulturstipendium delas årligen ut till kulturarbetare som antingen är bosatt i Borlänge eller har annan särskilt anknytning till kommunen. På nationaldagen den 6 juni är det officiell prisutdelning då Alva kommer få ta emot priset och en check på 30 000 kronor.

– För en person som har pluggat och inte har en fet inkomst och valt ett dumt yrke så är pengar otroligt viktigt. Nu ska jag fortsätta göra musik, jobba på Broken Dreams och arrangera spelningar där och se till att kunna leva på min musik så snart som möjligt, säger Alva Tång.

Kulturstipendiet 2024

Det är med stor glädje kultur- och fritidsnämnden delar ut 2024-års kulturstipendium till Alva som på kort tid har lyckats bli ett ansikte och en röst vi med stolthet förknippar med Borlänges musikliv. Alva lyckas, på ett sätt som är få förunnat, förmedla känslor och bestående intryck som talar direkt till hjärtat. Kultur- och fritidsnämnden vill med detta stipendium uppmuntra Alva att fortsätta berika och inspirera kulturlivet i Borlänge med sin musik.

Tidigare vinnare

2023 Matilda Blomquist
2022 Vanessa Lindblom
2021 Moonica Mac/Lisa Brolander och Nora Tysklind
2020 Linn Grins

Läs mer om kulturstipendiet och se fler tidigare vinnare