Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

"Här skulle jag vilja bo själv"

Under en strålande sol, med klassisk bandklippning och tårta invigdes Linden. Kommunens första egenägda LSS-boende.

–Jag flyttade in för en vecka sedan och det känns jättebra faktiskt. Det är trevligt och så är det bra med det gemensamma utrymmet här, säger en av de boende Signe Heinonen.

Signe Heinonen är en av de första som flyttat in på Linden. 

Signe Heinonen är en av de första som flyttat in på Linden.

Sex lägenheter på två våningar

I mars 2023 påbörjades bygget av Borlänge kommuns första egenägda LSS-boende, en så kallad gruppbostad. Behovet av bostäder med särskild service för vuxna med funktionshinder, är stort i Borlänge och tillsammans med ByggPartner har kommunen tagit fram en byggnad med sex lägenheter, gemensamma ytor och personalutrymmen. Den är också byggd helt i trä och har solceller på taket.

– Det blev fantastiskt bra det här, mycket bättre än jag hade trott. Det är ett fint hus och fina lägenheter. Man skulle kunna tänka sig att bo här själv så jag är riktigt nöjd, säger Johan Thurin, strategi- och fastighetschef Borlänge kommun.

"Vi ska vårda boendet lika mycket som linden"

– När jag var här och tog spadtag förra året uppmärksammades jag på den här linden som står intill huset. Det ska tydligen vara Borlänges första träd och någon har sagt Dalarnas äldsta lind. Det finns ett skyddsvärde kring linden att värna och vårda det och det är precis det vi ska göra på det här boendet. Vi ska vara precis lika rädda om det här boendet som vi är om trädet, säger Marianne Henriksson (M), ordförande omsorgsnämnden som tillsammans med Signe Heinonen fick äran att klippa bandet.

Bild på vit byggnad intill lind

Vid bygget av Linden har stor hänsyn tagits till linden som står intill boendet.

Gruppbostad

En så kallad gruppbostad är till för personer som har ett omfattande behov av tillsyn och omsorg. Det finns tillgång till fast personal dygnet runt. En gruppbostad kan ligga i ett separat hus med lägenheter eller i ett hyreshus. Brukarnas lägenheter är fullvärdiga lägenheter som är lokaliserade i direkt anslutning till boendets gemensamhetsutrymmen.

Mer information om bostäder med särskild service Länk till annan webbplats.