Borlänge kommun

Ornässtugans café har fått ett lyft

20 nya sittplatser inomhus, en professionell bakugn och ett nytt kök, allt gjort med återbruk i fokus. Efter många års väntan har Ornässtugans café fått ett nytt utseende.

–Jag tycker det här är jättetrevligt. Våra cafégäster kommer äntligen att kunna sitta inomhus vilket inte varit möjligt tidigare och för oss som arbetar här kommer arbetsmiljön bli mycket bättre, säger Åsa Ehlis museichef Ornässtugan.

Allt har bakats i vanlig köksugn

Ornässtugans café byggdes för snart 25 år sedan av arkitekterna Hidemark och Stintzing som 1998 vann en tävling som Borlänge kommun anordnade. Sedan dess har verksamheten vuxit ur byggnaden och i många år har Åsa Ehlis och hennes kollegor försökt hitta nya lösningar för att förbättra arbetsmiljön, skapa sittplatser inomhus och att få en ny ugn till caféet.

– Sedan jag anställde vår konditor Livia Thors 2015 har vi bakat allt i en vanlig köksugn. Vi har varit tvungna att baka klart allt innan öppning och det har varit utmanande. Med den nya ugnen i ett separat kök kommer vi nu istället kunna baka under hela dagen, säger Åsa Ehlis.

En hållbar ombyggnation

I december 2023 tog Borlänge kommun beslutet att cafédelen inte skulle byggas ut, utan istället byggas om. I samarbete med arkitekten som ritat byggnaden, Jacob Hidemark och byggföretaget Dala Byggsam kunde ombyggnationen påbörjas i februari 2024. Återbruk har varit ledorden där möbler, snickerier och andra delar av caféet har återanvänts på andra platser.

– Det var nog jag som tyckte det kändes roligt och utmanande att försöka göra ombyggnationen så hållbar som möjligt. Cafébyggnaden är ju så otroligt bra gjord och det är finsnickeri på hög nivå och fina trämaterial så det är kul att vi kunnat spara så mycket som möjligt. Jag tycker det är kul att vi har haft samma arkitekt också och han var verkligen uppskattat att få vara delaktig i ombyggnationen, eftersom han känner väldigt starkt för denna byggnad, säger Åsa Ehlis.

"Fint exempel på återbruk"

Förutom att det nu kommer finnas sittplatser i cafédelen och att en ny professionell ugn har installerats har också det tidigare köket delats av i två delar, där kallköket nu är separerat från ytorna där bakningen sker. Personalens kontor och andra ytor har också gjorts om för att passa verksamheten bättre.

– Ombyggnationen har kostat 2,5-3 miljoner kronor. Hade vi byggt en helt ny cafébyggnad hade det kostat närmare 18 miljoner kronor, säger Bo Nordqvist projektledare på kommunfastigheter.

Tre personer står i sommarmiljö med röda byggnader, blommande träd och sjön Runn i bakgrunden

Johan Thurin, Åsa Ehlis och Bo Nordqvist

– Hela återbruksaspekten finns ju i Borlänge kommuns miljöstrategi och det här är verkligen ett fint exempel på det, säger Johan Thurin, fastighetschef Borlänge kommun.

Den 13 juni öppnar Ornässtugan för sommarsäsongen och då kommer caféet stå klart inför de nya gästerna.

Röd träbyggnad med grå dörrluckor