Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Unik satsning i Borlänge - gratis körkort till vård- och omsorgselever

Borlänge behöver öka intresset för kommunens vård- och omsorgsutbildningar. Nu har gymnasienämnden beslutat om en av åtgärderna; gratis körkort.

– Vi är glada över att berätta att vi i Borlänge, som en av få kommuner i landet, har fattat det här beslutet. Vi tror att satsningen kommer ge våra elever en betydande fördel i deras framtida karriärer inom vård och omsorg, säger Hans Moberg (M), ordförande gymnasienämnden.

Körkort en värdefull kompetens

För drygt ett år sedan fick utbildningsförvaltningen i uppdrag av gymnasienämnden och omsorgsnämnden att öka intresset för kommunens vård- och omsorgsutbildningar. Ett av förslagen då var gratis körkort. Nu har gymnasienämnden i Borlänge kommun beslutat om att införa ett körkortsstöd för studerande vid vård- och omsorgsprogrammet vid Hagagymnasiet och Ljungbergsgymnasiet.

– Körkort är en värdefull kompetens inom vård- och omsorgsyrken, det gör våra elever mer rörliga och anställningsbara, säger Hans Moberg (M), ordförande gymnasienämnden.

Måste öka attraktiviteten

Bristen på vård- och omsorgsutbildad personal är stor och enligt SCB (Statistiska centralbyrån) kommer länets tillgång på vård- och omsorgsutbildade att minska med cirka tio procent fram till år 2035.

– Vi behöver vända den trenden och det här är ett sätt för att öka attraktiviteten för våra utbildningar och för yrket så det känns jättebra att nämnden har tagit beslut i frågan, säger Lars Walter, chef utbildningsförvaltningen.