Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Calle och Åsa Höglund, Naturknuten, var glada över att få ta emot årets miljöpris.

Pris till Naturknuten - en plantskola för framtidens miljöhjältar

Åsa och Calle Höglund blev överraskade och väldigt glada när de vann årets miljöpris för sitt inspirerande arbete med familjedaghemmet Naturknuten på Tunaslätten.

– Där vill vi ge barn en grogrund för att vilja ta hand om vår fina planet, säger de.

I många år har Åsa och Calle arbetat målmedvetet för att uppdatera Stenhagsgården i Alderbäcken till 2000-talets krav och behov. Under företagsnamnet Naturknuten erbjuder de flera olika varor och tjänster. En central del på gården är den fristående pedagogiska barnomsorgen som nu belönas med årets miljöpris på 20 000 kronor.

– Vi är jätteglada för att vår fina verksamhet uppmärksammas av kommunen. Vi har så många tankar på hur vi kan göra ett litet fotavtryck på vår planet. I vår alternativa barnomsorg hjälper vi barnen att få lära för livet och skapa minnen genom att uppleva med många sinnen. Det tror vi är en grogrund för att bli tacksamma för vår fina planet och för att vilja ta hand om den i framtiden, säger Åsa och Calle Höglund.

Rörelseglädje och fokus på lek

Naturknuten bygger på Stenhagsgårdens förutsättningar och läge, med naturen runt knuten. Den pedagogiska barnomsorgen startade 2011 och har plats för 15 1-6-åringar. Efterfrågan har varit god sedan starten. Föräldrarna som väljer att placera sina barn på Naturknuten uppskattar konceptet ”i ur och skur med djur” som innebär stor rörelsefrihet utomhus, nära djuren som finns på gården.

– Hos oss får barnen rörelseglädje och stort utrymmet att leka. Barn lär sig massor genom lek. Leka är att leva – leva är att leka, säger Åsa och Calle.

Vad ska ni göra med vinsten?

– Det har vi inte bestämt, eftersom vi inte visste vad vinsten bestod av, men gården behöver en ny vallhund.

Vad är nästa steg i utvecklingen av gården?

– Att färdigställa pågående byggnationer så att vi kan ta emot fler besökare som får uppleva djur, natur och lugnet som det ger.

Kommunens motivering

”Borlänge kommuns miljöpris 2024 tilldelas Åsa och Calle Höglund för sitt inspirerande och engagerande arbete i den fristående pedagogiska barnomsorgen Naturknuten. Verksamheten bedriver de på sin lilla lantgård, Stenhagsgården, belägen på Tunaslätten där barnen kommer djuren nära och får en inblick i naturens kretslopp. På Naturknutens hemsida kan man läsa ”Att leka är att leva och att leva är att leka”. Med Naturknuten möjliggör Åsa och Calle Höglund för barnen att genom livet och leken se och upptäcka det stora i det lilla och på ett nyfiket och otvunget sätt lära sig om djur, natur och miljö.”

Här är några bilder som visar en del av vad Naturknuten och Stenhagsgården har att erbjuda: Foto: Naturknuten

Om miljöpriset

Borlänge kommun delar årligen ut milöpris till en person/personer, förening eller företag i Borlänge kommun som på ett betydande sätt bidragit till ökad miljö- eller klimatnytta eller ökat naturvärde, lokalt eller globalt. Vinnnaren/vinnarna belönas med 20 000 kronor.

Läs mer om miljöpriset och tidigare vinnare