Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Sara Fernlund (S), ordförande skolnämnden, Johan Karlsson, vice vd ByggPartner, Kristina Andrén, verksamhetschef kost-och lokalservice, Johan Thurin, strategi- och fastighetschef och Patrik Bergström, verksamhetschef grundskola tog det första officiella spadtaget.

Första steget mot nytt högstadium

Ny matsal, en träslöjdssal och ett centralkök. Nu är officiella spadtaget för en tillbyggnad av nya högstadiet i Borlänge taget.

– Det har varit en lång process hit, men nu är vi äntligen här. Det känns också kul att vi fått med oss pedagoger och elever på Forssaklackskolan som så småningom ska flytta hit. Att de nu också ser fram emot en flytt. Det känns skönt att vi är där och det är jätteroligt, säger Sara Fernlund (S), ordförande skolnämnden.

"Det här otroligt roligt"

Hösten 2025 kommer Hagagymnasiets verksamheter flytta från nuvarande lokaler på Läroverksgatan, till Högskolan Dalarnas tidigare lokaler på Röda vägen. Då börjar också den stora ombyggnationen av Hagagymnasiet till att bli Borlänges nya högstadium. Men redan nu har bygget av en helt ny tillbyggnad med centralkök, matsal och en träslöjdssal dragit igång.

– Vi har eftersökt ett centralkök väldigt länge men det är svårt att hitta en bra lokal. Det här är otroligt roligt för verksamheten och för vara medarbetare, säger Kristina Andrén verksamhetschef kost-och lokalservice.

Person håller i spade, har vit hjälm och varselväst

Kristina Andrén verksamhetschef kost- och lokalservice.

Inflytt januari 2027

Bygget av den nya tillbyggnaden beräknas stå klar senhösten 2026. Verksamheterna, bland annat nuvarande Forssaklackskolan, planerar flytta in vid terminsstart i januari 2027.

– Det här spadtaget betyder mycket och känns väldigt positivt. När allt står klart i januari 2027 kommer det bli lite som en nystart för Borlänges högstadieskolor. Vi har ju inte byggt så mycket på högstadiet, säger Patrik Bergström, skolchef för grundskola i Borlänge kommun.

Porträtt på person med vit hjälm och varselväst

" Vi har jobbat länge med det här och det känns skönt att äntligen vara igång", säger Johan Thurin, strategi- och fastighetschef.

Nya högstadiet i Borlänge

Lokalerna på Läroverksgatan 6 som Hagagymnasiet och Introduktionsprogrammen använder i idag ska byggas om och anpassas till ett högstadium.

Några verksamheter som flyttar in i nya högstadiet:

  • Forssaklackskolans verksamhet
  • Kulturcentrum Asken (ej utställningen Tusen ord)
  • Välkomsten (mottagningen av nyanlända elever)

Läs mer om nya högstadiet

Illustrationsbilder av nya högstadiet av Mondo Arkitekter.