Publicerad:
Första omgången feriearbetare igång
I år har 182 ungdomar från Borlänge erbjudits och tackat ja till feriejobb inom kommunens verksamheter. Alma, Rasmus och Matilda är några av dem som börjat jobba direkt efter skolan.
Inför varje sommar har ungdomar mellan 15 och 18 år chansen att söka feriejobb hos Borlänge kommun. I år är det därmed de som är födda 2006, 2007 eller 2008 som kunnat söka jobben. Matilda, Alma och Rasmus är några av dem som fått feriejobb och jobbar den första av tre perioder, det vill säga tre veckor i juni.
Matilda Hjort, född 2007, har fått jobb inom äldreomsorgen. I sin ansökan hade hon skrivit att hon gärna jobbade på showskolan men tackade ändå ja när hon blev erbjuden jobb på det särskilda boendet Kungsljuset i Kvarnsveden. Som feriearbetare ersätter man ingen ordinarie personal utan blir mer en extra resurs, vilket är värdefullt, inte minst inom omsorgen.
– Det känns bättre och bättre för varje dag. Det har hittills blivit mycket spela spel och prata med dem som bor här, säger Matilda några dagar in på anställningen.
Alma Julin och Rasmus Bingman har en annan typ av jobb i sommar. De utgår från Fritidsbanken, tar med utrustning och åker runt för att erbjuda och leda aktiviteter på platser där barn och ungdomar samlas, till exempel i Paradisparken.
– Jag ville jobba med barn och det här är ett roligt jobb med trevliga kollegor, säger Alma.
Rasmus önskade ingen särskild verksamhet när han sökte feriejobbet men är nöjd med det han fått.
– Det är inte så drygt utan mest kul. Kul att vara ute och ”leka” lite, säger Rasmus som tänkt sig spara pengarna han tjänar men gissar att det kanske också blir att köpa någon innebandyutrustning för en del.
561 sökande, varav 423 behöriga
Sammanlagt 561 stycken tog i februari-mars chansen att skicka in en ansökan om feriejobb. Bland dessa var 423 behöriga.
– Drygt hundra ansökningar sorterades bort direkt då de som sökte antingen inte var folkbokförda i Borlänge kommun, inte var födda de aktuella åren eller så hade de haft feriejobb tidigare och då kan man inte heller få jobb igen, säger Jessika Nalén, arbetsmarknadshandläggare inom kommunala aktivitetsansvaret (KAA) och en av tre som administrerar feriejobben.
Hur många feriejobb kommunen kan erbjuda från år till år beror på den ekonomiska situationen och möjligheten för verksamheter att ta emot feriearbetare. Utöver det kommunala bidraget hjälper även statliga bidrag till att finansiera feriejobben. Besked om hur mycket pengar det handlar om brukar dock inte komma förrän i slutet av april eller början på maj.
– Vi börjar kontakta ungdomar redan i april och skriver avtal i maj så beskedet om statliga bidrag kommer alltid lite sent, men så är det. Så snart vi vet om och hur mycket vi får erbjuder vi fler jobb. I år har vi haft fokus på att försöka anställa alla behöriga sökande som är födda 06 och 07. De som är födda 08 har ju i alla fall två år till på sig att söka och få feriejobb, säger Jessika.
Ett feriejobb i kommunen innebär som regel att du anställs under tre veckor och då jobbar sex timmar om dagen, måndag-fredag. Det finns jobb inom olika verksamheter; parkarbete och djurhållning, arbete med barn och ungdomar på förskola, lovskola eller med lovaktiviteter samt arbete inom äldreomsorgen är några exempel.
Mer information
Nästa år kan ungdomar födda 2007, 2008 eller 2009 söka feriejobb i kommunen.
Viktiga datum och vanliga frågor och svar om feriejobb hittar du här på kommunens webbplats;