Borlänge kommuns logotyp

Publicerad:

Borlänges pedagogiska utvecklare i psykisk hälsa, Malin Siljendahl, har startat Podcast for a better day – Gylle skola.

Borlänges pedagogiska utvecklare i psykisk hälsa, Malin Siljendahl, har startat Podcast for a better day – Gylle skola.

Elevernas röster tar plats – Gylle skola poddar för bättre psykisk hälsa

Gylle skola tar ytterligare ett steg för att bryta ohälsotrenden hos unga. Minst en gång i månaden publiceras ett nytt avsnitt i en podcast som fokuserar på elevernas egna frågor och tankar om hälsa, mående och hur det är att vara ung idag.

Sedan en tid har Borlänge kommun och Gylle skola en pedagogisk utvecklare i psykisk hälsa. Det är läraren Malin Siljendahl som har fått det angelägna uppdraget. Under sina 27 år som lärare har hon sett hur den psykiska ohälsan brett ut sig bland unga.

– I takt med att jag märkte att eleverna började må allt sämre och inte var lika mottagliga för undervisningen som tidigare, så kände jag att det fanns ett behov av att undervisa om psykisk hälsa, det är något som tyvärr inte tillgodoses i skolan idag. Jag har kämpat länge för att få in ämnet på schemat och när jag kom till Gylle skola blev det äntligen verklighet, berättar Malin Siljendahl i poddens första avsnitt.

Elevernas egna röster i fokus

Podcast for av better day – Gylle skola som podden heter, är ytterligare ett steg i satsningen på att främja psykisk hälsa hos unga. Den bygger på elevernas egna frågor och röster om hälsa, mående och hur det är att vara ung idag.

– Frågorna vi tar upp kommer från eleverna själva. Det finns en frågelåda där eleverna kan lämna förslag på ämnen. Elever medverkar i podden och redan i det andra avsnittet får lyssnarna höra hur William i årskurs 9 förändrat sitt liv med smarta strategier, rutiner, självledarskap och balans, säger Malin Siljendahl.

Nationellt stöd stärker poddsatsningen

Podcast for a better day är ett initiativ från Tim Bergling Foundation i samarbete med Ångestpodden, en av Sveriges största podcaster om psykisk ohälsa. Möjligheten att starta en podd om psykisk hälsa erbjuds alla högstadie- och gymnasieskolor i Sverige. Skolor som anmäler sig får hjälp med utrustning och utbildning och lovar samtidigt att elever och personal från elevhälsan ska medverka i avsnitten som ska publiceras minst en gång i månaden under läsåret.

Så här skriver Tim Bergling Foundation om poddens funktion:

”Podcasten kommer att ge många elever svar på sina frågor kopplat till psykisk hälsa och ge dem förståelse för den situation de befinner sig i samt många gånger även skapa ett lugn när de upptäcker att de inte är ensamma. Många kommer att få förklaringar på naturliga företeelser och upp- och nergångar i livet och andra kommer att få verktyg för att hantera sitt mående samt information om var de kan söka hjälp om de behöver.”

Malin Siljendahl håller med:

– Genom Podcast for av better day – Gylle skola, kan vi förhoppningsvis göra skillnad på riktigt för unga. Nu hoppas jag att flera av Borlänges skolor hänger med och börjar podda, säger hon.

Lyssna på Podcast for a better day - Gylle skola

  • Du lyssnar enklast via en poddspelare/poddapp.
  • Det finns många att välja mellan, men de populäraste är Podcaster för Iphone och Google Podcasts för Android-telefoner.
  • Även Spotify har ett stort utbud av poddar. Sök på Podcast for av better day – Gylle skola.

Vill du att din skola ska podda?

På Tim Bergling foundations webbplats kan du läsa hur det går till:

https://www.timberglingfoundation.org/project/podcast-for-a-better-day Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.