Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte aktuell längre.

Susanne Gardevings medborgarförslag om vänskapsbänkar var lätt att ställa sig bakom för ordförande Erik Nises (S) och övriga ledamöter i kommunstyrelsen.
Vänskapsbänkar ska främja psykisk hälsa i Borlänge
Nu blir vänskapsbänkar en del av kommunens arbete för att förebygga psykisk ohälsa och suicid. Förhoppningen är att bänkarna ska uppmuntra till samtal och sätta ljus på samhällsproblemet.
Psykisk ohälsa och suicid är allvarliga folkhälsoproblem som innebär stora konsekvenser för den enskilde, för anhöriga och närstående och för samhället i stort. Varje år tar omkring 10 personer sitt liv i Borlänge och 1 500 personer i hela Sverige. Samtidigt som de flesta säger att de mår bra psykiskt, så lider många av psykiska besvär som oro och ångest, stress och sömnproblem.
En fast och en portabel bänk
Som ett av flera steg för att arbeta förebyggande, köper kommunen in två vänskapsbänkar. Förhoppningen är att bänkarna ska uppmuntra till samtal mellan människor, sätta ljus på den psykiska ohälsan och bidra till ökat engagemang för suicidprevention (att förhindra självmord).
En av bänkarna placeras på Soltorget i Hagalund, den andra är portabel och kan lånas av föreningar, företag eller verksamheter som vill medvetandegöra och inspirera till insatser.

QR-kod med tips och stöd
Borlänges vänskapsbänkar är försedda med en QR-kod som länkar till kommunens webbplats. På webbplatsen finns tips och stöd till både den som själv mår psykiskt dåligt och den som vill hjälpa andra.
Startskottet – ett medborgarförslag
Vänskapsbänkar finns på flera håll i världen och i andra svenska städer. Initiativet till att placera ut vänskapsbänkar i Borlänge kommer från Borlängebon Susanne Gardeving. Hon skrev ett medborgarförslag som antogs av en enig kommunstyrelse och alltså nu har blivit verklighet.
– Det var väldigt lätt för alla i kommunstyrelsen att ställa sig bakom det här fina medborgarförslaget, sa kommunstyrelsens ordförande Erik Nises (S) när bänken på Soltorget invigdes.
Susannes invigningstal: "En symbol för hopp"
"Jag har funderat mycket på vad som bör sägas idag men det är inte det denna dag handlar om. Denna dag handlar om att känna – så jag väljer att tala från mitt hjärta. Alla kan må dåligt, alla kan lida av psykisk ohälsa. Det är något som kan drabba dig, din mamma, din son, din dotter.
Psykisk ohälsa är inte en kamp man bör ta ensam, utan en kamp vi bör ta tillsammans. Vi måste prata om det mer och vi måste finnas där för varandra.
Jag har själv haft anhöriga i min närhet som mått dåligt – min dotter – och önskat att det funnits ett simpelt sätt att känna sig mindre ensam i i sina mörkaste stunder, och det kan vara något så litet som en gul bänk.
Idag tar vi ett steg tillsammans framåt, denna bänk är inte bara en bänk utan en symbol för hopp. Hopp om att må bättre men även hopp för en ljusare framtid."
Läs mer om vänskapsbänkarna
Andra aktuella satsningar för att främja psykisk hälsa
Borlänge kommun arbetar långsiktigt och målmedvetet med flera olika insatser och arrangemang för att främja psykisk hälsa. Här är några aktuella exempel:
- Föreläsning för alla lärarlag i högstadiet om suicidprevention (augusti 2024)
- Föreläsning för alla elever i årskurs 9 av Ångestpodden (september 2024)
- Föreläsning för allmänheten av Ångestpodden (september 2024)
- Utbildning psykisk livräddning för 90 anställda inom social- och arbetsmarknadsförvaltningen (oktober 2024)
- En dag för livet, ett årligt återkommande evenemang för att uppmärksamma internationella suicidpreventiva dagen och de vi förlorat i självmord/suicid.
- En viktig dag, en temadag för alla elever i årskurs 6 där psykisk hälsa, machokultur, sexuell hälsa och socialtjänst lyfts.
- En viktig dag, temadagar för högstadiet med föreläsningar om bland annat den mentala tallriksmodellen, HBTQI+ och normer, vägen tillbaka efter suicidförsök och att prata om sorg.