
Utbildningar matchas mot praktiska yrken
Det råder stor brist på medarbetare med yrkesutbildning inom flera branscher på arbetsmarknaden. Därför arbetar gymnasieskolorna i Borlänge kommun aktivt med att matcha utbildningar med behovet som finns.
– Företag och organisationer som inte lyckas hitta kvalificerad personal får svårt att utvecklas och kan till och med tvingas stänga ner. Inom flera delar av offentlig verksamhet, som exempelvis inom omsorgen, saknas utbildad arbetskraft, vilket är en stor utmaning nu och framåt, säger Hans Moberg (M) ordförande gymnasienämnden.
Borlänge kommun har redan påbörjat arbetet med Planering och Dimensionering, en reform som formellt ska tillämpas från 2025. Denna reform innebär att kommuner ska planera gymnasieutbildningar utifrån både elevernas val och arbetsmarknadens behov.
– Det är viktigt att fler ungdomar väljer yrkesprogram på gymnasiet. En sådan utbildning ger inte bara goda chanser till anställning direkt efter examen, utan även möjligheten att vidareutbilda sig på högskola, säger Christine Ripås, verksamhetschef för gymnasiet.
Förutom att det leder direkt till anställning har många yrkesprogram idag högteknologiska och moderna inriktningar, som exempelvis Industritekniska programmet. Dessutom ger dessa utbildningar grundläggande högskolebehörighet, vilket innebär att eleverna har möjlighet att läsa vidare om de så önskar.
Borlänges satsning på yrkesutbildningar
För att möta arbetsmarknadens behov har Borlänges gymnasieskolor vidtagit flera åtgärder, bland annat:
- Information och vägledning: Lärare och studie- och yrkesvägledare informerar elever och vårdnadshavare om arbetsmarknadens behov och möjligheter med olika gymnasieutbildningar.
- Ökning av utbildningsplatser: Antalet platser på gymnasieprogram som Skolverket har identifierat som prioriterade, såsom exempelvis Vård och omsorg, VVS- och fastighet samt Bygg- och anläggning, har ökat.
- Körkortsbidrag på utbildningar mot vård- och omsorg: Under våren fattade gymnasienämnden beslut om ett stipendium på 15.000 kr till elever som genomför sin utbildning på ett av våra program kopplat till vård och omsorg.
- Nya inriktningar: Gymnasienämnden har fattat beslut om att starta ytterligare inriktning inom El- och energiprogrammet som heter Dator- och kommunikationsteknik för att bättre möta efterfrågan på arbetsmarknaden.
- Regionalt samarbete: Inom ”Gysam – Gymnasiesamverkan inom Dalarna” samverkar Borlänge med 11 kommuner i Dalarna. Borlänge och Falun har redan nu samverkat för att utöka och säkerställa kvalitet på program som Restaurang och livsmedel, Försäljning och service samt Fordon och transport.
Vägvalet 2024
Elever och vårdnadshavare är välkomna på Borlänges gymnasiemässan Vägvalet måndag den 14 oktober. Där ges fördjupad information om de olika programmen och vilka utbildningsmöjligheter som finns inför kommande gymnasieval. Läs mer