Borlänge kommuns logotyp

Satsning på hållbara måltider prisas

För tredje året i rad har Borlänge kommun tagit hem förstaplatsen i Svekomatspriset.

– Vår passion för hållbarhet och svenska samt lokalproducerade råvaror har medverkat till att Borlänge kommun för tredje året i rad tagit ledningen och visar vad som är möjligt när måltider blir ett verktyg för förändring, säger Kristina Andrén, verksamhetschef kost-och lokalservice Borlänge kommun.

Egna kor bidrar med kött

Svekomatspriset är en av flera utmärkelser som årligen delas ut av den ideella föreningen Ekomatcentrum. Priset går till den kommun i Sverige som serverar störst andel svenskproducerad ekologisk mat i sina offentliga kök. I Borlänge är den siffran 44,5 procent. Dessutom har Borlänge kommun sedan 30 år tillbaka ett naturbetesprojekt där kött från kommunens egna betesdjur används i skolor och andra verksamheter. Projektet sköts av kommunens arbetsmarknadsenhet och ger personer som är långt från arbetsmarknaden nya vägar till sysselsättning.

– Utöver de många natur- och kulturvärden som skapas så bidrar det också till ett lokalt och cirkulärt livsmedelssystem, säger Kristina Andrén.

Highland cattle

Om Svekomatspriset

Svekomatspriset är en prestigefylld utmärkelse som varje år delas ut av Ekomatcentrum i samarbete med familjeföretaget Magnihill AB.

Priset tillfaller den kommun som serverar störst andel svenskproducerad ekologisk mat i sina offentliga kök, mätt i svenska kronor, och syftar till att lyfta fram de kommuner som går i täten för hållbar utveckling.

Källa: Ekomatcentrum