
Höjd omsorgskvalitet med nya scheman
Från och med den 18 november 2024 införs nya scheman och bemanningsplaner inom hemtjänsten i Borlänge kommun. Förändringarna syftar till att bättre möta de växande behoven hos våra brukare, samtidigt som de säkerställer att verksamheten är långsiktigt hållbar, både ekonomiskt och organisatoriskt.
Genom den nya schemaläggningen anpassas personalens arbetstider för att i större utsträckning motsvara brukarnas faktiska behov. Detta är en del av en bredare strategi för att hantera de utmaningar som äldreomsorgen står inför där vi strävar efter att både förbättra kvaliteten på omsorgen och säkerställa en balans i budgeten.
Vad innebär förändringarna?
- 65 % av arbetet kommer att utföras hos brukarna på dagtid. 50 % av arbetet kommer att utföras hos brukarna nattetid.
- Personalens schema förändras så att de arbetar nio helgpass över en period på åtta veckor.
- Kvällspassen kan justeras efter brukarnas behov för att säkerställa en flexibel och behovsstyrd vård.
Flera förbättringar
De nya scheman är utformade för att säkerställa att omsorgen blir mer behovsanpassad och att vården håller en hög kvalitet. Marie van Geffen Blomberg, tillförordnad verksamhetschef för ordinärt boende, framhåller att dessa förändringar skapar verklig nytta för både brukare och personal. Hon poängterar bland annat följande:
- Mer tid kan ägnas åt varje brukare, vilket höjer omsorgskvaliteten.
- Brukarna kommer att möta samma personal oftare, vilket skapar trygghet och kontinuitet.
- Inom demensvården kan fler brukare få den specialiserade hjälp som de behöver.
- Rättvisare scheman för personalen bidrar till en förbättrad arbetsmiljö.
- Effektivare planering av personalens arbetspass minskar transporttiden och ökar tiden till omsorg.
- Den nya planeringen hjälper oss att hålla budgeten för 2024, vilket bidrar till en balanserad ekonomisk situation för äldreomsorgen.
För Borlängebons bästa
– De här förändringarna är beslutade för att förbättra omsorgen för Borlängeborna. Genom att anpassa schemaläggningen kan vi säkerställa att vi använder våra resurser på ett effektivt och hållbart sätt, samtidigt som vi fortsätter sätta brukarnas behov i centrum, säger Marianne Henriksson (M), ordförande i omsorgsnämnden.
För att följa upp hur förändringarna påverkar både personal och brukare kommer verksamheten att utvärderas noggrant under 2025. Det är också viktigt att framhålla att förändringarna inte innebär några uppsägningar eller varsel av personal.
Har du frågor?
Samlad information om besluten om förändringar i äldreomsorgen. Länk till annan webbplats.