Utredning visar på brister vid Kvarnsvedens skola
Kommundirektörens stab är nu klara med utredningen där man granskat skolans hantering av inrapporterade händelser gällande en pedagog som konfronterats av Dumpen. Utredningen visar på brister i hanteringen, och föreslår flera åtgärder för att stärka skolans rutiner och säkerställa regelefterlevnad.
I september 2024 publicerade Dumpen.se uppgifter om oacceptabelt beteende från en pedagog på Kvarnsvedens skola. Detta ledde till att pedagogen omedelbart stängdes av och att en avskedsprocess inleddes. Samtidigt tillsatte kommunen en intern utredning för att granska tidigare rapporter om pedagogens beteende och skolans hantering av dessa.
Visar otillräckliga insatser
Utredningens syfte har varit att undersöka om det förekommit tecken på kränkande behandling och om sådan information nått personal och rektor. Vidare har utredningen granskat om rektorn uppfyllt sin anmälningsskyldighet och om huvudmannen haft kännedom om misstankar kring kränkande behandling på skolan. Utredningen har också utvärderat om skolan och huvudmannen, har fungerande system för att rapportera kränkande behandling.
Utredningen som nu är klar visar att det under flera års tid har funnits återkommande klagomål på pedagogen. Trots att dessa klagomål dokumenterats av rektor vid flera tillfällen har åtgärderna som vidtagits varit otillräckliga. I flera fall borde händelser ha anmälts som misstänkta kränkningar, men detta har inte skett.
Utredningen konstaterar bland annat:
- Återkommande klagomål: Synpunkter på pedagogens agerande har framförts av personal vid minst 23 tillfällen. Av rektors dokumentation framgår 15 av dessa.
- Otillräckliga åtgärder: Trots 22 samtalstillfällen med pedagogen under 2020-2024 och införda restriktioner har pedagogens beteende inte förändrats. HR har inte involverats i hanteringen.
- Bristande anmälningar och utredningar: Utredningen konstaterar minst 4-6 händelser som borde ha resulterat i kränkningsanmälningar. Trots allvarliga indikationer, som oönskade fysiska kontakter och vårdnadshavares oro, har rektor hanterat frågan som personalärende och inte anmält eller utrett misstanke om kränkande behandling.
- Brister i rutin och laguppfyllelse: Rektor har avvikit från både skollagens krav och interna rutiner för anmälan av kränkningsärende.
- Omöjliggjort huvudmannens agerande: Genom att inte anmäla misstänkta kränkningar har rektor förhindrat huvudmannen från att utreda och vidta åtgärder.
Åtgärder som föreslås
Utredningen föreslår flera åtgärder för att säkerställa att Borlänge kommuns skolor i framtiden kan förebygga och hantera kränkande behandling på ett bättre sätt. Bland annat föreslås att skolan ser till att rutinerna för att anmäla kränkningar är välkända bland personalen och konsekvent följs i verksamheterna, även i fall där personal är inblandad. Vidare föreslås en genomlysning av behovet av utbildning och information kring vad som enligt skollagen utgör eller kan utgöra kränkande behandling. Utredningen rekommenderar också att skolnämnden överväger att anmäla ärendets hantering till Skolinspektionen.
Förändringar i skolledningen
Utifrån utredningens resultat och slutsatser har Borlänge kommun och rektor nått en överenskommelse som innebär att rektor avslutar sin tjänst i Borlänge kommun. Det är en ömsesidig överenskommelse som båda parter anser vara den bästa vägen framåt.
Vad utredningen visar kan biträdande rektor inte hållas ansvarig för de brister som konstaterats. Samtidigt gör Borlänge kommun bedömningen att det under rådande omständigheter blir svårt för biträdande rektor att fortsätta verka som skolledare på Kvarnsvedens och Amsbergs skola. Därför kommer biträdande rektor övergå till motsvarande tjänst på en annan grundskola i Borlänge kommun.
Utbildningsförvaltningen och skolnämnden kommer arbeta vidare med att implementera utredningens rekommendationer. Detta arbete är avgörande för att säkerställa en trygg skolmiljö för våra elever och för att stärka förtroendet för vår skola.